Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Aaf Bouber 371503.jpg


Aaf Bouber, 1925. Foto: Godfried de Groot.

NaamAaf Bouber
Volledige naamAaf ten Hoope
Geboortedatum17 oktober 1885
Geboorteplaats Hoorn
Overlijdensdatum23 mei 1974
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
Externe databases:
IMDb
VIAF

Aaf Bouber (1885-1974) was een Nederlandse actrice. Al van kinds wilde ze actrice worden. Ze werkte op 14-jarige leeftijd als sieradenverkoper, maar streefde naar een carrière in het theater. Hoewel haar vader haar verbood actrice te worden, deed ze op haar zestiende auditie voor en werd aangenomen door het Koninklijk Theater Carré.

In 1908 kwam ze bij het beroepstoneel, aanvankelijk bij ambulante gezelschappen. In 1911 werd zij geengageerd door Colnot en Poons, bij wie zij terugkeerde nadat zij enige tijd bij Louis Bouwmeester jr. in Den Haag had gespeeld.

In 1920 speelde ze in de premiere van De Jantjes, dat vanaf het begin een succes was. Ze beleefde vervolgens meerdere successen. In 1935 vierde ze haar 25-jarig toneeljubileum met 't Kind van de buurvrouw.

Ze werkte in haar carrière voor verschillende toneelgezelschappen en was vanaf 1914 ook te zien in enkele stomme films. Ze ontmoette ondertussen toneelspeler Herman Bouber, met wie ze in 1907 trouwde.

In haar loopbaan speelde Bouber in honderden toneelstukken, films, radioprogramma's en televisieseries. Ze werd het meest bekend met haar rol in De Jantjes (1934). Pas in 1970 ging ze met pensioen. Ze stierf vier jaar later, op 88-jarige leeftijd.

In Amsterdam. Zaandam, Leiden, Den Haag en Spijkenissen zijn straten naar Aaf Bouber genoemd.


Aaf Bouber heeft bijgedragen aan 102 productie(s).

Aaf Bouber heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Aaf Bouber heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
De bedelares : (de hoefsmid van Mariënberg) Uitvoerende Gezelschap Colnot en Poons 1912/1913 30 november 1912
Margot de bloemverkoopster Uitvoerende Gezelschap Colnot en Poons 1913/1914 23 april 1914 Barend Barendse
Lou-Lou Uitvoerende Haagsch Blijspel Ensemble 1913/1914 1 augustus 1914
Plezierige Wittebroodsweken Uitvoerende Haagsch Blijspel Ensemble 1914/1915 5 september 1914 Louis Bouwmeester jr.
Madame Croquetje Uitvoerende Haagsch Blijspel Ensemble 1914/1915 20 september 1914
Een blok aan het been Uitvoerende Haagsch Blijspel Ensemble 1914/1915 20 oktober 1914
't Zal niet gaan Uitvoerende Gezelschap Colnot en Poons 1915/1916 15 oktober 1915 L. Roberts
Halt! Hier blijven! Uitvoerende Henri ter Hall Revue 1915/1916 1 januari 1916
Jan Smees : (de kinderen van "Het Fort van Sjakoo") Uitvoerende Gezelschap Colnot en Poons 1915/1916 17 mei 1916
Afkloppen!!! Uitvoerende Henri ter Hall Revue 1916/1917 1 januari 1917
Getrapten Uitvoerende Het Nieuwe Tooneel Inte Onsman 1917/1918 2 mei 1918
Dronken Leen, de schande van de Jordaan Uitvoerende Gelegenheidscombinaties 1917/1918 20 juli 1918
Koning Kool Uitvoerende Het Nieuwe Tooneel 1918/1919 31 augustus 1918 Cor Hermus
Jongens van de oude lichting Uitvoerende Het Nieuwe Tooneel 1918/1919 28 september 1918 Cor Hermus
De zwevende maagd Uitvoerende Het Nieuwe Tooneel 1918/1919 26 oktober 1918
De wapens neer Uitvoerende Het Nieuwe Tooneel 1918/1919 6 december 1918
Perzik en pruim Uitvoerende Frascati's Kluchtspel Ensemble 1918/1919 3 mei 1919 Maurits de Vries
Oranje Hein Uitvoerende Ensemble Solser en Hesse 1919/1920 11 oktober 1919
Het land Uitvoerende Ensemble Jacques Sluyters 1919/1920 1 mei 1920 Maurits de Vries
Publieke vrouw Uitvoerende Ensemble Jacques Sluyters 1919/1920 29 mei 1920 Maurits de Vries
De Jantjes - Herman Bouber Uitvoerende Ensemble Jacques Sluyters 1919/1920 14 augustus 1920 Maurits de Vries
De Clown Uitvoerende Ensemble Jacques Sluyters 1921/1922 19 november 1921 Maurits de Vries
Oranje Hein Uitvoerende Ensemble Jacques Sluyters 1921/1922 10 december 1921 Maurits de Vries
De Jantjes twee Uitvoerende Ensemble Bouber 1924/1925 11 oktober 1924 Cor Hermus
Duif en doffer Uitvoerende Ensemble Bouber 1925/1926 1 november 1925 Maurits de Vries
De doodende kus Uitvoerende Ensemble Bouber 1925/1926 23 januari 1926 Maurits de Vries
De Zwerver Uitvoerende Gezelschap Flora/Difraen 1925/1926 14 augustus 1926 Nap de la Mar
De Jantjes - Herman Bouber Uitvoerende Ensemble Bouber 1926/1927 23 oktober 1926
'n huishouwe van Jan Steen Uitvoerende Ensemble Bouber 1926/1927 6 november 1926
'n Huishouwe van Jan Steen Uitvoerende Ensemble Bouber 1926/1927 6 november 1926 Herman Bouber
Baanbrekers Uitvoerende Ensemble Bouber 1926/1927 1 maart 1927 Maurits de Vries
Van eigen bodem (Louis Davids en zijn makkers) Uitvoerende Gezelschap Grand Théâtre 1926/1927 26 maart 1927 Herman Bouber
Blok en blits Uitvoerende Ensemble Bouber 1926/1927 4 juli 1927 Nap de la Mar
De onbekende vrouw Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (ad hoc combinatie) 1927/1928 1 december 1927
Duif en doffer Uitvoerende Ensemble Bouber 1927/1928 14 maart 1928
Zeemansvrouwen Uitvoerende Ensemble Bouber 1928/1929 15 december 1928 Herman Bouber
Zeemansvrouwen Uitvoerende Ensemble Bouber 1928/1929 15 december 1928 Herman Bouber
Een vreemde eend in de bijt Uitvoerende Ensemble Bouber 1929/1930 7 september 1929 Herman Bouber
De Jordaan Uitvoerende Ensemble Bouber 1929/1930 30 oktober 1929
De Jordaan Uitvoerende Ensemble Bouber 1929/1930 30 oktober 1929 Herman Bouber
De klucht van de koe Uitvoerende Ensemble Bouber 1929/1930 28 december 1929 Ben Groeneveld
De Klucht van de Koe Uitvoerende Ensemble Bouber 1929/1930 30 december 1929 Ben Groeneveld
Jan Klaasz of de gewaande dienstmaagd Uitvoerende Ensemble Bouber 1929/1930 30 december 1929 Ben Groeneveld
Nathan heeft mazzel Uitvoerende Ensemble Bouber 1930/1931 2 augustus 1930
Nathan heeft mazzel Uitvoerende Ensemble Bouber 1930/1931 2 augustus 1930
Annie !! Uitvoerende Ensemble Bouber 1930/1931 8 november 1930 Herman Bouber
Tine Kipra's echtscheiding Uitvoerende Ensemble Bouber 1930/1931 13 december 1930
Warenar Uitvoerende Ensemble Bouber 1930/1931 19 januari 1931 Ben Groeneveld
Droomkoninkje Uitvoerende Groot Volkstooneel (1931/32) 1931/1932 10 december 1931 Herman Bouber
Gijzeling Uitvoerende Ensemble Bouber 1931/1932 16 december 1931
Moeder gaat filmen Uitvoerende Groot Volkstooneel (1931/32) 1931/1932 30 juli 1932
De Kellnerin Uitvoerende Ensemble Bouber 1932/1933 20 augustus 1932
De matrozen van de K 13 Uitvoerende Ensemble Bouber 1932/1933 24 december 1932 Herman Bouber
De matrozen van de K XIII Uitvoerende Ensemble Bouber 1932/1933 24 december 1932 Herman Bouber
De commensaal Uitvoerende Ensemble Bouber 1932/1933 1 juli 1933 Herman Bouber
't Kind van de buurvrouw Uitvoerende Ensemble Bouber 1933/1934 11 november 1933 Herman Bouber
Het kind van de buurvrouw Uitvoerende Ensemble Bouber 1933/1934 12 november 1933 Herman Bouber
Tsores en Simcho Uitvoerende Ensemble Bouber 1933/1934 28 juli 1934 Herman Bouber
Rooie Milly Uitvoerende Ensemble Bouber 1934/1935 1 september 1934
De werkster wist 't Uitvoerende Ensemble Bouber 1934/1935 22 september 1934 Herman Bouber
De woekeraarster Uitvoerende Ensemble Bouber 1934/1935 3 november 1934 Herman Bouber
Vrouwen voor iedereen Uitvoerende Ensemble Bouber 1935/1936 16 oktober 1935 Herman Bouber
Vrouwen voor iedereen Uitvoerende Ensemble Bouber 16 oktober 1935
Professor Dr. Hiob Prätorius Uitvoerende Centraal Tooneel 1936/1937 8 oktober 1936 Cees Laseur
Artisteningang Uitvoerende N.V. Amsterdamsche Tooneelvereeniging (1932-1938) 1936/1937 15 mei 1937 Albert van Dalsum
't Kind van den voddeman Uitvoerende Ensemble Bouber 1937/1938 27 oktober 1937
Betje regeert Uitvoerende Ensemble Bouber 1937/1938 3 januari 1938 Herman Bouber
De Spaansche gebroeders Uitvoerende N.V. Amsterdamsche Tooneelvereeniging (1932-1938) 1937/1938 5 maart 1938 August Defresne
Een huis vol herrie Uitvoerende De Komedianten 1939/1940 28 november 1939 Johan Kaart jr.
Jolijt Uitvoerende Louise Bouwmeester-Sandbergen 1939/1940 24 december 1939 Louise Bouwmeester-Sandbergen
Zeemansvrouwen Uitvoerende Ensemble Bouber 1940/1941 13 september 1940
Tropenadel Uitvoerende Gelegenheidscombinaties 1939/1940 12 oktober 1940
't Kind van de buurvrouw Uitvoerende Ensemble Bouber 1941/1942 5 juni 1942 Herman Bouber
De indringer Uitvoerende Ensemble Bouber 1942/1943 2 oktober 1942 Herman Bouber
De onbekende vrouw Uitvoerende Ensemble Bouber 1942/1943 14 februari 1943 Herman Bouber
Moeder gaat filmen Uitvoerende Ensemble Bouber 1942/1943 20 maart 1943 Herman Bouber
Duif en doffer Uitvoerende Ensemble Bouber 1943/1944 3 december 1943
Het groote nummer Uitvoerende Ensemble Bouber 1943/1944 5 februari 1944
De Jantjes - Herman Bouber Uitvoerende Ensemble Bouber 1944/1945 30 juli 1945 Maurits de Vries
Op hoop van zegen - Herman Heijermans Uitvoerende Ensemble Bouber 1945/1946 15 december 1945 Herman Bouber
De big van het 168ste Uitvoerende Ensemble Bouber 1945/1946 29 juni 1946
Oranje Hein Uitvoerende Ensemble Bouber 1945/1946 13 juli 1946
Menschen op gemeubileerde kamers Uitvoerende Ensemble Bouber 1946/1947 6 april 1947 Herman Bouber
De zaak A.D. Uitvoerende Ensemble Bouber 1947/1948 14 augustus 1947
Buster 't Schoffie Uitvoerende Ensemble Bouber 1947/1948 17 augustus 1947 Herman Bouber
Geef mij maar een schip Uitvoerende Ensemble Bouber 1948/1949 11 september 1948 Hans Tiemeijer
't Is anders Uitvoerende Ensemble Bouber 1948/1949 12 december 1949 Herman Bouber
Moeder Courage en haar kinderen Uitvoerende Stichting Rotterdams Toneel 1950/1951 23 december 1950 Ruth Berlau
Aanklacht tegen een onbekende Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1951/1952 23 april 1952 Han Bentz van den Berg
Majoor Barbara Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1952/1953 30 augustus 1952 Jan Teulings
Circus Knie Uitvoerende Stichting Het Nederlands Volkstoneel De Toneelvereniging 1953/1954 1 september 1953 Hans Tiemeijer
De dominee van Urk Uitvoerende Stichting Het Nederlands Volkstoneel De Toneelvereniging 1953/1954 20 maart 1954 Ferd Sterneberg
Anna Christie Uitvoerende Stichting Het Nederlands Volkstoneel De Toneelvereniging 1954/1955 9 september 1954 Frits van Dijk
Het huis van Bernarda Alba Uitvoerende Stichting Het Nederlands Volkstoneel De Toneelvereniging 1954/1955 23 oktober 1954 August Defresne
Zeemansvrouwen Uitvoerende Stichting Het Nederlands Volkstoneel De Toneelvereniging 1955/1956 25 november 1955 Herman Bouber
Moederdag Uitvoerende Nieuw Nederlands Toneelgezelschap 1956/1957 14 september 1956
Julia Uitvoerende Nieuw Nederlands Toneelgezelschap 1956/1957 21 december 1956 Frits van Dijk
Taloelah Uitvoerende Toneelgroep Puck 1957/1958 29 augustus 1957 Eric van Ingen
Een legende ontstaat Uitvoerende Toneelgroep Puck 1957/1958 1 november 1957 Joan Remmelts
Terug naar Bountiful Uitvoerende Toneelgroep Puck 1958/1959 27 augustus 1958 Walter Kous
J.B. Uitvoerende Toneelgroep Theater 1959/1960 22 november 1959 Robert de Vries

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens.

Daarnaast meegewerkt aan

onder andere:

  • 1902 - Koriste in Carré
  • 1909 - bij Joh. Steenbergen in Plancius theater
  • 1909-1914 - bij Colnot & Poons
  • 1918 - bij Henri ter Hall
  • 1920-1940 - bij Bouber en Sluyters, onder meer in De Jantjes
  • 1952 - bij de Nederlandse Comedie
  • 1953-1956 - bij de Toneelvereniging
  • 1956 - Nieuw Nederlands Toneelgezelschap (NNTG)
  • 1957 - Puck

Filmografie

  • 1915 Fatum
  • 1915 Het Wrak in de Noordzee - Bruid van Bruinsma
  • 1916 Genie Tegen Geweld
  • 1924 Cirque hollandais
  • 1925 De Jantjes - Aal
  • 1934 Het Wrak in de Noordzee - Tante Piet
  • 1934 Bleeke Bet - Bleeke Bet
  • 1934 Op hoop van zegen - Truus
  • 1935 Suikerfreule - Betje van der Kooy
  • 1935 Het Leven is Niet Zo Kwaad - Lou's moeder
  • 1936 Merijntje Gijzens Jeugd - Janske
  • 1936 Oranje Hein - Aal
  • 1937 De Drie Wensen - Juffrouw Talloni
  • 1938 Vadertje Langbeen
  • 1939 Morgen gaat 't beter - Caféhoudster
  • 1940 Ergens in Nederland - De Zeeuwse boer
  • 1942 De Laatste Dagen van een Eiland
  • 1953 Sterren Stralen Overal

Externe Links

Bronnen