Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


IMG 1658.JPG


In het midden: Ati Tromp Meesters - de Bruyn Kops

NaamAti Tromp Meesters - de Bruyn Kops
Geboortedatum1922
Geboorteplaats Djember
Overlijdensdatum5 april 2017
Overlijdensplaats Bosch en Duin
BeroepDanser, Danspedagoog
DisciplineDans

Ati de Bruyn Kops werd in 1922 in Djember in voormalig Nederlands Indië geboren. Zij volgde van af haar achtste jaar danslessen in Bandoeng, eerst bij Hertha Ruth, en later bij haar opvolgster Puck Meijer. Na haar eindexamen in 1941 ging zij de dagopleiding dans volgen.

Internering

Van 1942 tot 1945 zat zij in het kamp Tjihapit in Bandoeng, samen met Puck Meijer, Corry Vonk en Pam Henning. Corry Vonk richtte in het kamp cabaret ‘Les deux ânes’, de twee ezels op. Ati heeft daar gedurende de hele kamptijd mee opgetreden.

Na drie jaar, in mei 1945, werden ze met z’n allen overgeplaatst als de groep ‘Main Main’ naar Kampong Makassar bij Batavia.

Terug in Nederland

Na de oorlog vertrok Ati de Bruyn Kops in 1946 naar Nederland. Ze volgde lessen bij Yvonne Georgi, Nel Roos, Karel Poons. Vervolgens bij Sigurd Leder, uit het gezelschap van Kurt Jooss, en bij Hans Snoek.

In 1947 werd ze gevraagd door Wim Kan om in te vallen voor Teddy Schaank in het ABC Cabaret. In 1955 trouwde Ati de Bruyn Kops met Jan Hendrik Tromp, en ging ze met haar man in Warnsveld bij Zutphen wonen.

Dansschool in Zutphen

Begin jaren '60 begon ze met het geven van danslessen aan kinderen, eerst individueel, later in de muziekschool van Zutphen. Dit initiatief groeide langzaam maar zeker uit een een amateurdansschool, waar naast klassieke dans ook jazzdanslessen werden gegeven.

In de jaren '70 verhuisde ze als artistiek leider met haar balletschool naar het nieuw gebouwde De Hanzehof, met 250 leerlingen en twee andere docenten.

Ati gaf niet alleen les, maar maakte zelf ook balletten voor uitvoeringen bij openingen en voor schoolvoorstellingen.

In 1987 ging Ati Tromp Meesters met pensioen, waarna ze nog freelance danslessen gaf.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..Interviews

Joke Rebel interviewde Ati Tromp Meesters-de Bruyn Kops in 2012 over haar leven. Dit interview is in zeven delen terug te vinden op de Theaterencyclopedie:

Bron

  • Joke Rebel, Van Bandoeng naar Zutphen, interview met Ati Tromp Meesters-de Bruyn Kops, Zutphen, januari 2012.