Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
A. Reyding 92238.jpg


links: A. Reyding, rechts: A.N.J. Fabius. Fotograaf onbekend.

NaamAugust Reyding
PseudoniemReyding
Geboortedatum21 maart 1863
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum24 juni 1930
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepAuteur
DisciplineAmusementsvorm
TrefwoordenRevue
VIAF-profiel289925823

Biografie

Affiche van 'Naar den Eiffeltoren', de eerste Nederlandse Revue, uitgevoerd onder leiding van August Reyding. 1889. Collectie TIN.

August Reijding (1863 - 1930) was een Nederlands lithograaf, tekenaar en bouwkundig ingenieur, maar ook een schrijver van toneelstukken en liedjes, kostuumontwerper en auteursrechtdeskundige. Hij studeert af als bouwkundig ingenieur in Delft, maar vervalt door een gebrek aan opdrachten al snel in het uitvoeren van zijn hobby, tekenen. Hij illustreerde verschillende dichtbundels van onder andere L. Simons en Dr. Laurillard. Ook ontwerpt hij affiches en platen voor een breed scala aan tijdschriften.

Reyding houdt erg van theater en muziek. Deze 'liefhebberij' brengt hem onder andere in Parijs, Londen en Berlijn. In Parijs maakt hij kennis met de “revue du fin de l'année”, waarbij recente politieke gebeurtenissen door middel van sketches en satirische liedjes teruggehaald en becommentarieerd werden. Het woord revue staat dan ook voor opnieuw kijken.

Reyding vindt inspiratie in deze vorm van 'vermaak' en besluit de revue naar Nederland te halen. Dit resulteert in 1889 in de eerste Nederlandse revue, genaamd 'Naar den Eiffeltoren'. De revue vertelt van 'de grote uittocht der Amsterdammers naar de Parijse wereldtentoonstelling en de komst van de Sjah van Perzië naar Amsterdam'. Anders dan de Franse revues, die groots en meeslepend waren, maakt Reyding gebruik van een soberder aanpak. Zijn revue is geschreven voor vijf persoon en heeft een simpele intrige.

'Naar den Eiffeltoren' haalt 54 voorstellingen, wat als een succes wordt beschouwd in Nederland. Hiermee is de revue een vast onderdeel geworden van het theateraanbod in Nederland. Onder andere Henri ter Hall nam de door Reydings geïntroduceerde vorm van revue over, wat resulteerde in de oprichting van het Eerste Nederlandse Revue Gezelschap in 1898 dat in zijn hoogtijdagen 70 acteurs en actrices in dienst had.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase als auteur
  • Idem voor de producties waarvoor hij de bewerking heeft gedaan.

Bronnen