Biografie
Bob de Lange (1916 - 1978) was een Nederlands acteur en regisseur. Na zijn HBS-tijd ging naar kantoor en nam in zijn vrije tijd spraak- en spellessen. De Lange begon zijn carrière in de jaren dertig, in 1934 kwam hij als volontair bij de Amsterdamsche Tooneelvereeniging. Hij speelde, later ook bij het Residentie Tooneel, kleine rollen, moest van 1941 tot 1945 onderduiken, in het begin van welke periode hij nog wel huiskamervoordrachten hield, en begon pas na de oorlog op te komen als acteur. Hij werkte bij diverse gezelschappen, regisseerde een groot aantal stukken (ook voor televisie), was mededirecteur van het Vrije Toneel (1953/54), het Rotterdams Toneel (1954/59) en de Nederlandse Comedie (1965/69) en richtte in 1973 een eigen groep op, die onder de naam Podium slechts één seizoen bestond. Hierna hield hij zich enkele jaren intensief bezig met de therapie van dr. Speyer, waarmee hij tientallen mensen behandelde. In 1978 speelde hij zijn laatste rol bij Toneelgroep Theater.
Bob werd op latere leeftijd bij het grote publiek bekend door zijn rol als resident Van Oudijck in de televisieserie De Stille Kracht, en als Opa Quarles in de televisieserie Q en Q. Daarvoor had hij echter al faam opgebouwd met diverse andere tv-rollen, onder andere als mr. Stroomkoning in 'Karakter, Nix Onno Ratsmodee in Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? en notaris Boulot in Villa des Roses .
Na zijn rol in De stille kracht speelde De Lange in een andere verfilming van een Louis Couperus boek: Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan. Zijn laatste rollen waren als Dick Laan in de film Pinkeltje (1978) en als dirigent in Erik of het klein insectenboek (1979).
Bob de Lange heeft vele stukken vertaald en schreef een autobiografie onder de titel "Zo stil als de straten waren de mensen" (1977). Al zijn familieleden zouden een exemplaar hebben gekregen.
In 1961 werd aan Bob de Louis d'Or-penning toegekend.
De Lange overleed op 62-jarige leeftijd terwijl hij met zijn vrouw op weg was naar Schiphol voor een vakantie in Engeland. Hij werd begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Laarderweg in Eemnes. Op zijn grafsteen staan dichtregels van Leo Vroman.
In Den Haag is een straat naar hem genoemd.
Theater/Dans
Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.
- Een alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
- Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd
- Idem voor de vertaling
Bronnen
- Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984
- Wikipedia
- Productiedatabase