Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Carmen - Georges Bizet

(Aantal:0)
Unknown.png

Overige inspiratiebronnenNovelle 'Carmen' van Prosper Mérimée.
Libretto (met teksten van)Henri Meilhac, Ludovic Halévy
ComponistGeorges Bizet
Wereldpremière op3 maart 1875
Wereldpremière teOpéra Comique de Paris
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De opera speelt zich af rond 1830, in de Spaanse stad Sevilla. Het gaat over een Spaanse soldaat Don José, die zijn regiment verlaat ten behoeve van de ziguenerin Carmen, die deel uit maakt van een smokkelaarsbende. Op haar beurt verlaat zij hem weer voor een beroemde toreador. Het loopt slecht af voor Carmen: Don José wil haar terug en wanneer zij weigert, steekt hij haar neer terwijl haar toreador wordt toegejuigd in de Arena.

Info

Carmen is de titel van een populaire Franse opera in vier bedrijven van Georges Bizet.

De opera was oorspronkelijk geschreven als een zogenaamde opéra comique, dat wil zeggen met dialogen in plaats van doorgecomponeerde recitatieven. Het werk ging ook in première in het gebouw van de Opéra-Comique.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

Carmen is niet alleen bekend als opera, maar er zijn ook diverse andere disciplines in de podiumkunsten die de novelle van Prosper Mérimée ten tonele hebben gebracht. Bekend is o.a. die van het Ballet Antonio Gades.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Carmen '

...meer