Collectie TIN

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Theatercollectie in beheer bij Allard Pierson

Theater Instituut Nederland (TIN) was tussen 1925 en 2013 het sectorinstituut en theatergeheugen van Nederland met een collectie van meer dan een miljoen objecten, vanaf de 17e eeuw. Deze Theatercollectie wordt vanaf 2013 beheerd door het Allard Pierson. De Stichting TIN is actief als publicist van onder meer de digitale Theaterencyclopedie.

Vriendenkring Theatercollectie

Het Allard Pierson heeft een Vriendenorganisatie. Binnen deze Vriendenstichting is een aparte Vriendenkring Theatercollectie opgericht. Voor 35 euro per jaar bent u al Vriend van de Theatercollectie. Lees meer over de voordelen daarvan op Vriendenkring Theatercollectie.

Raadplegen van de Theatercollectie

In drie stappen toegang tot de Theatercollectie bij het Allard Pierson.

Belangrijk: de Theatercollectie staat niet meer in open opstelling, ook alle boeken en teksten staan in depots. Vier keer per dag is er voor de boeken en teksten een transport van de depots naar het centrum. Voor de overige collecties eenmaal per week.

1. Zoek hier in de catalogus van de Theatercollectie: Catalogus.

  • Boeken en teksten van na 1945 zijn uitleenbaar en kunnen op elke UvA/ HvA locatie worden afgehaald.
  • Overige materialen kunnen alleen in de onderzoekzaal op de Oude Turfmarkt 129 te Amsterdam worden ingezien, of in het depot in Amsterdam Zuid-Oost als het grote aanvragen betreft of museaal materiaal.

2. Vraag hier een UvA lenerspas aan bij de balie van het Allard Pierson: Inschrijven

3. Klik in de catalogus op: "dit item lenen of inzien" en vraag het item aan. U krijgt bericht wanneer het materiaal voor u klaar ligt.

Voor vragen over toegang tot de collectie of de aanvraag van een lenerspas: Onderzoekzaal

  • e-mail: ub-baliebc@uva.nl
  • tel.: 020 525 2473

Voor overige vragen over de Theatercollectie kunt u terecht bij conservator Hans van Keulen: Conservator

Productiedatabase

Het Allard Pierson verzamelt gegevens van alle premières in Nederland van professionele theater- en dansvoorstellingen. De meest recente zijn de voorstellingen van vandaag, morgen en het volgende seizoen. Alle voorstellingen vanaf 1900, waarvan een volledige premièredatum bekend is, zijn ook in de Theaterencyclopedie te zien.

Sinds 2013 wordt deze première-database actueel gehouden door het Allard Pierson. Nieuwe theaterproducties en de bijbehorende theatermakers worden voortdurend toegevoegd.

Voor meer informatie, zie: Productiedatabase

Over de TIN CollectieSelectie

De Theater Collectie wordt beheerd door het Allard Pierson wordt dagelijks aangevuld met data van voorstellingen. Hoe zit het met de voorwerpen?

Voor meer informatie, zie: TIN CollectieSelectie

Afbeeldingen

Voor de afbeeldingen uit Collectie TIN, zoals foto's, affiches, tekeningen en maquettes, die op deze website getoond worden, heeft de rechthebbende een beperkte licentie gegeven voor het gebruik op deze website. Elke andere vorm van gebruik, verveelvoudiging of verspreiding is uitdrukkelijk verboden en als misdrijf strafbaar.