Column Tussen de bedrijven door:1

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Tussen de bedrijven door is een maandelijkse column door Jan Barend van Barneveld, medewerker van Theater Instituut Nederland (TIN) en redactielid van de Theaterencyclopedie, geschreven in 2012. Hierin schrijft hij vanuit de actualiteit over theater, geïllustreerd met voorbeelden uit de theatercollectie van het TIN.

Column februari 2012: Idols met een Voice op zoek naar…

Op hoop van zegen, de musical 365849.jpg

Hoe moet het nu verder met de carrière van Charly Luske? De coaches van The Voice of Holland vielen zo ongeveer van hun rondtollende stoeltjes toen hij zijn keel opzette tijdens de auditieronde. Hij werd gebrandmerkt als dé winnaar van deze talentenjacht. Maar de kijker sms-te anders en Charly werd geëlimineerd in het zicht van de finale.

Charly Luske was al bekend als musicalventje. In 2000 debuteerde hij in Boyband. Sindsdien heeft hij met rollen in o.a. "Op hoop van zegen, de musical" bewezen musicalfähig te zijn. Maar toch. De sympathieke artist wilde meer. Geen rol meer spelen, maar zichzelf zijn en zijn eigen repertoire zingen. Om dit te bereiken koos hij voor de populaire televisieshow. Hij was niet de enige. Mede-Voice Niels Geusebroek stond vorig seizoen in Here, There and Everywhere, een voorstelling met liedjes van The Beatles. Paul Turner, het olijkste borsthaar van Nederland, emigreerde naar Amsterdam voor een ensemblerol in We Will Rock You. Ook Pearl Jozefzoon (tweede in de eerste Voice-editie) was eerder te zien in o.a. Hairspray. Zo zijn er legio voorbeelden te vinden van musicalartiesten die kiezen voor een televisietalentenjacht, omdat ze toch liever hun eigen ding doen, dan het ding van iemand anders. Maar is dat wel zo logisch?

Kenmerkend voor alle talentenshows, van Idols tot The Voice of Holland, is dat geen enkele kandidaat zijn eigen zelfgemaakte lied zingt. Iedereen wordt opgezadeld met bestaand, vaak afgekloven hitparaderepertoire. De kandidaat voert uit, maar maakt helemaal niks niet zelf. Scheppingsdrift of teveel eigenzinnigheid kun je beter thuislaten. En voor de styling wordt gezorgd.

Het is daarom niet verwonderlijk dat veel televisietalenten een omgekeerde weg afleggen. Vrijwel niemand bouwt een solide carrière op als zichzelf, maar velen duiken op in allerhande musicals. Idols Jamai Loman en Jim Bakkum zijn de bekendste voorbeelden. Na een identiteitscrisis koos Jamai met succes voor de musical. Jim Bakkum heeft, nadat hij bij Grease zijn auto de orkestbak inparkeerde, zijn rijbewijs gehaald en een bezemsteel gekocht: momenteel staat hij in de heksenketel Wicked.

Musicals in Ahoy 2006 106061.jpg Grease, een vette musical 141913.jpg

Van de tien finalisten uit het eerste seizoen van Idols hebben er sindsdien maar liefst zeven musical- of muziektheaterrollen gespeeld. Zosja, Yuli, David, Dewi of Joël. De namen spreken niet meer tot de verbeelding, maar ze stonden de afgelopen jaren wél op de planken in producties als Hair, Een Supermarkt Songspiel of Dromen… zijn bedrog.

Ook latere Idols-edities leverden musicalwaar. Zo werd Ron Link Tarzan. En wie dacht dat Maud Mulder, de runner up van Idols II, tegenwoordig weer op het hockeyveld staat, heeft het ernstig mis. De zoetgevooisde blondine heeft een heuse carrière in kindermusicals. Op dit moment boemelt zij met de theatertour Thomas de Stoomlocomotief door het land.

Joseph and The Amazing Technicolor Dreamcoat 188423.jpg

Al die televisietalenten zorgen ervoor dat de spoeling voor professioneel geschoolde musicalartiesten dunner wordt. De animo om mee te doen aan musicaltalentenjachten als Op zoek naar… is misschien mede daardoor wel groot. Maar battlen om een hoofdrol in een musical is nog geen garantie voor (blijvend) succes. Veel deelnemers blijven steken in kleine bijrollen of ensemblewerk.

Van de winnaars heeft tot nu toe niemand meer een grote, dragende rol gespeeld. Brigitte Heitzer mocht wel opdraven als Patricia in Petticoat, maar alleen als Chantal Janzen een dag vrij had. Momenteel speelt zij een bijrol in Miss Saigon. Freek ‘Joseph’ Bartels stond in de schaduw van Chantal Janzen in Petticoat en is momenteel te zien als zoon van de pillenslikkende Simone Kleinsma in Next to Normal. Niemand wilde Noortje "Poppins" zien spelen in De Producers. Na een week was de producent failliet. Nu staat ze in Saturday Night Fever. De hoofdrol hiervoor werd onlangs in de tv-talentenflop Sunday Night Fever gewonnen door nieuwkomer Joey Ferre. Hij moet er rekening mee houden dat de rol van Tony Manero het hoogtepunt van zijn musicalcarrière kan zijn. In dat geval kan hij altijd nog een poging wagen om zichzelf te worden. The Voice of Holland zoekt kandidaten.

Fotocredits

  • Hilke Bierman en Charly Luske in Op hoop van zegen, de musical, De Graaf en Cornelissen Producties BV, 2008. Foto: Roy Beusker.
  • Danny de Munk en Jamai Loman in Musicals in Ahoy’, Joop van den Ende Theaterproducties BV, 2006. Foto: Roy Beusker
  • Jim Bakkum als Danny in Grease, een vette musical, V&V Entertainment BV, 2006. Foto: Roy Beusker
  • Freek Bartels en Paul Walthuis in Joseph and The Amazing Technicolor Dreamcoat, Joop van den Ende Theaterproducties BV, 2008. Foto: Joris-Jan Bos

Collectie: Theater Instituut Nederland