Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Gebaseerd opDie Fledermaus - Johann Strauss jr.

De/die/the Fledermouse = Die Fledermaus is een Duitstalige komische opera/operette van Johann Strauss jr. op een libretto van Karl Haffner en Richard Genée, gebaseerd op Das Gefängnis, een farce van de Duitse toneelschrijver Julius Roderich Benedix (1851) en een Frans vaudeville- toneelstuk van Henri Meilhac en Ludovic Halévy , Le Réveillon.

Wereldpremière: 5 april 1874, Theater an der Wien, Wenen


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

 • Willem de (zanger) Vries (Eisenstein, een charmante schuinsmarcheerder die ooit een vriend in de kou liet staan en inspiratie vindt in het New York, New York van Frank Sinatra)
 • Kim Savelsbergh (Rosalinde, een rijke Amerikaanse die altijd weer ontroerd wordt door het Amerikaanse volkslied en heldhaftigheid hoort in de uitvoering van Jimi Hendrix)
 • Clara Lammers Lisnet (Adele, het dienstmeisje dat zich al flirtend in high-society-kringen begeeft en stiekem wegdroomt bij romantische Bollywood songs)
 • Veerle Sanders (Ida, een stand-up comedian die leeft van cocktails en achterklap en graag met Ellen DeGeneres wil twerken op Anaconda van Nicki Minaj)
 • Elmar Gilbertsson (Alfred, de macho barman uit Mexico die Rosalinde al zijn diensten aanbiedt en Una Paloma Blanca van George Baker Selection als lijflied heeft)
 • Martijn Sanders (Dr. Falke, alias 'The Bat', die in New York een oude rekening met Eisenstein komt vereffenen, met in zijn hoofd de opzwepende Batman-tune)
 • Jacques de Faber (Dr. Blind, een neurotische advocaat die iedereen op de kast jaagt waar hij zelf nog in zit en troost zoekt in Born This Way van Lady Gaga)
 • Ruben Plantinga (Frank, de stoere Texaanse gevangenisdirecteur die af en toe een beetje naïef is en zijn vrije tijd doorbrengt met reruns van de televisieserie Dallas)
 • Janneke Schaareman (Prins Orlofsky, een Russische kunstenaar die weet hoe je een New Yorks' feestje moet bouwen en heimwee krijgt van Lara's Theme uit de film Doctor Zhivago)
 • Marcel van Dieren (Frosch, een onorthodoxe gevangenisbewaarder die, als zijn baas weg is, helemaal losgaat op Jailhouse Rock van Elvis Presley)
 • The Jukebox Boys


  Muzikale uitvoering: Philharmonie Zuidnederland

  Bronnen