Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geenaffichegevonden.png

TitelDe Troubadour
Oorspronkelijke titelIl Trovatore
ProducentOpera Ensemble (o.l.v. Désiré Pauwels)
DisciplineMuziektheater
OnderwerpOpera
Premièredatum17 mei 1917
Seizoen1916/1917
LocatieCarré, Amsterdam


Il trovatore is een populaire opera in vier bedrijven van Giuseppe Verdi op een libretto grotendeels van Salvatore Cammarano, die voortijdig overleed en dat werd afgemaakt door Leone Emanuele Bardare.
De première vond plaats op 19 januari 1853, in het Teatro Apollo in Rome en was meteen een succes. Het nogal ingewikkelde verhaal is gebaseerd op El toreador, een toneelstuk van de Spaanse toneelschrijver Antonio García Gutiérrez uit 1836.
Op verzoek van de de directie van de l'Opéra de Paris reviseerde Verdi Il trovatore in het Frans. Het vertaalde libretto is van Émilien Pacini. Deze Franse versie werd onder de naam Le Trouvère voor het eerst uitgevoerd op 20 mei 1856 in de Koninklijke Muntschouwburg, Brussel.
Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.
In het Engels staat deze opera ook bekend als The Troubadour, in het Frans: Le Trouvère en in het Duits: Der Troubadour In het Nederlands komt men de vertaling tegen: Troubadour.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
   Rolverdeling en uitvoerenden

   NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


     Bronnen