Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebaseerd opIl barbiere di Siviglia - Gioacchino Rossini

De barbier van Sevilla = Il barbiere di Siviglia is een Italiaanse opera buffa in twee bedrijven van Gioacchino Rossini op een libretto van Cesare Sterbini, gebaseerd op het toneelstuk Le Barbier de Séville van Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais.

Wereldpremière: 12 februari 1816, Teatro Argentina Rome

Verhaal

Barbier scenefoto's vier 300 pxs.jpg
Graaf Almaviva heeft de schone Rosina ontmoet in het Prado en zwerft dag en nacht rond haar huis in de hoop contact met haar te kunnen maken. Zij wordt echter angstvallig bewaakt door haar voogd doktor Bartolo die het heeft voorzien op haar bruidsschat. De barbier Figaro, tevens uitstekend bemiddelaar, helpt hem in ruil voor veel goud. Als de graaf, vermomd als dronken soldaat, om inkwartiering vraagt bij de voogd weigert hij dit. Het leger moet er aan te pas komen om beide strijders te kalmeren. In een volgende poging lukt het de graaf, dit keer zich voordoend als vervanger van de zieke muziekleraar Don Basillio, enige woorden te wisselen met zijn geliefde terwijl de barbier de voogd scheert. Op listige wijze weet Figaro de balkondeursleutel te ontfutselen terwijl hij samen met de graaf Rosina's ontvoering beraamt. Echter hebben Don Basillio en de voogd Rosina's geliefde belasterd zodat zij zich bedenkt en uit wraak haar voogd toch het jawoord wil schenken. Figaro weet hier net op tijd een stokje voor te steken en de notaris kan het huwelijkscontract opmaken.

Context

Een Italiaanse opera van GIOACCHINO ROSSINI met o.a. MARIA CALLAS in een authentieke opname uit 1958. De recitatieven zijn Nederlands gesproken, waardoor het verhaal te volgen is. In deze remake zijn gerestaureerde originele poppen van Bert Brugman uit 1955.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld.


    Muzikale uitvoering: The Philharmonica Orchestra

    Bronnen