Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Geenaffichegevonden.png

TitelDe familie Tót
Oorspronkelijke titelTót ék
ProducentDe Nederlandse Comedie
Disciplinetoneel
Premièredatum27 september 1969
Seizoen1969/1970
LocatieStadsschouwburg, Amsterdam (1894)
Productierecord (Axiell)Catalogus Theatercollectie


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


      Informatie

      De familie Tót van István Örkény vertaald door J. Katus

      De Nederlandse Comedie

      Seizoen: 1969/70

      Regie: Fons Rademakers

      Kostuums: Maja Alexander

      Decorontwerp: John Bogaerts

      Uitvoerenden: Bob de Lange, Kees Brusse, Nell Koppen, Ingeborg Elzevier, Jan Hundling, Dick Swidde, Robert Sobels, Bruni Heinke, Bob Goedhart, Gerard Schild, Herman van Elteren, Wim Bogaard

      De familie Tót was een van de voorstellingen die doelwit was van Aktie Tomaat. Op vrijdag 17 oktober wordt tijdens de voorstelling in de Stadsschouwburg Amsterdam een stinkbom gegooid door de actievoerende studenten. Na afloop van de voorstelling is er een discussie onder leiding van Guus Oster, die een openbare discussie toezegt voor 1 november.

      Al eerder, na de voorstelling van zondag 5 oktober was Bob de Lange ziek geworden; zijn rol werd overgenomen door regisseur Fons Rademakers. In de Telegraaf van 14 oktober schrijft Henk van der Meyden dat De Lange tijdens die voorstelling een hartaanval kreeg. "In de pauze voelde hij zich onprettig en klaagde over benauwdheid. Collega's adviseerden hem niet door te gaan met spelen .omdat dit onverantwoord was. Bob de Lange luisterde niet naar dit advies. Hij wilde zijn publiek niet teleurstellen en, zoals nu blijkt, met gevaar voor eigen leven ging hij weer het toneel op om het blijspel te voltooien. Toen hij zich op de planken steeds slechter ging voelen bekortte men het laatste bedrijf van hef stuk, maar zo, dat het publiek hier niets van merkte. Toen het doek viel stond er een ambulance klaar, die Bob de Lange in kritieke toestand naar het ziekenhuis bracht.-Daar kreeg hij direct een zuurstofbehandeling."

      Bronnen

      • Productiedatabase
      • Ingrid Deddes, Tomaat documentatie: een documentair verslag van een actie 9 oktober 1969 – 28 februari 1970 (Amsterdam: Instituut voor Theateronderzoek en het Holland Festival, 1979), IV
      • Bob de Lange had hartaanval maar hij speelde door... in De Telegraaf, 14 oktober 1969, te vinden op Delpher