Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebaseerd opDie geschiedene Frau - Leo Fall

Die geschiedene Frau is een Duitstalige operette van Leo Fall op een libretto van Victor Léon, gebaseerd op het toneelstuk Divorçons! van Victorien Sardou

Wereldpremière 23 december 1908, Carltheater, Wenen

Context

Uit de Provinciale Noord Brabantsche en 's-Hertogenbossche Courant van 1910-09-20: "Werkelijk, we kunnen van dit stuk niet veel goeds zeggen. Om zijn geheele strekking is het beslist af te keuren. De platte dubbelzinnigheden, de ergerlijke situaties en bovenal de stuitende verheerlijking der vrije liefde maken het stuk, zelfs gecoupeerd als 't hier was, ongenietbaar. Het is te bejameren, dat Leo Fall zulke mooie muziek moest leenen voor zulk een bedroevend libretto van Viktor Léon".
Bron: Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche Courant van 1910-09-20 in Delpher

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
  Rolverdeling en uitvoerenden

  NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

  François van der Stappen Charles
  Angélique Persoons Janie
  Rosine Samethini Gonda, redactrice van "De Vrije Liefde"
  Sam van Beem Deesteldonck, President van de Rechtbank
  Jan Grootveld Bakkenzijl, Conducteur van de slaapwagens
  Maurits Vigeveno Willem Krouwvliet, visscher
  Corrie Pinksen Zijn vrouw
  Ko Rentmeester Advocaat
  André van Dijk jr.
  Raf Kapper


    Bronnen