Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Geenaffichegevonden.png

TitelDe Vledermuis
Oorspronkelijke titelDie Fledermaus
ProducentHollandsch Opera-Gezelschap
DisciplineMuziektheater
OnderwerpOperette
Premièredatum31 oktober 1887
Seizoen1887/1888
LocatiePaleis voor Volksvlijt, Amsterdam

Die Fledermaus is een Duitstalige komische opera/operette van Johann Strauss jr. op een libretto van Karl Haffner en Richard Genée, gebaseerd op Das Gefängnis, een farce van de Duitse toneelschrijver [Julius Roderich Benedix] (1851) en een Frans vaudeville- toneelstuk van Henri Meilhac en Ludovic Halévy , Le Réveillon.

Wereldpremière: 5 april 1874, Theater an der Wien, Wenen

Het is een van de beroemdste en meest uitgevoerde operettes ooit geschreven en bovendien een operette die ook vaak door operagezelschappen wordt uitgevoerd.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:

    Rolverdeling en uitvoerenden

    NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

    Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


        Bronnen