Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Gebaseerd opDie Fledermaus - Johann Strauss jr.

Die Fledermaus is een Weense operette in drie bedrijven van Johann Strauss jr. op een libretto van Karl Haffner en Richard Genée, losjes gebaseerd op de komedies: Das Gefängnis des Leipziger van Roderich Benedix en op Le Reveillon van Henri Meilhac en Ludovic Halévy.

Wereldpremière: 5 april 1874, Theater an der Wien, Wenen

Verhaal

Fled.jpg
Dr. Falke is als student door zijn vriend Von Eisenstein beetgenomen doordat hij dronken, verkleed als vleermuis, slapend werd achtergelaten onder een boom in de stad. Hij werd 's morgens flink uitgejouwd door de schooljeugd en wordt sindsdien Dokter Fledermaus genoemd. Nu is het tijd voor wraak en nodigt hij iedereen, onafhankelijk van elkaar, uit op het feest van Prins Orlofsky. Hierdoor gaan zowel Eisenstein als zijn vrouw achter een ander aan en komen daar woedend achter in de gevangenis, waar Eisenstein zich moet melden wegens belastingfraude. Eisenstein blijkt op het feest zijn eigen vrouw, die daar verkleed als Hongaarse gravin kwam, het hof gemaakt te hebben. Zijn vrouw Rosalinde werd echter tijdens zijn afwezigheid door een jeugdliefde bezocht, maar die werd persoonlijk door de gevangenisdirecteur Frank gearresteerd in de veronderstelling dat hij Eisenstein voor zich had. In de de gevangenis komt advocaat Blind weer tevoorschijn, die door zijn gestotter Eisensteins straf met drie dagen verlengd had. Nu gebruikt Eisenstein zijn outfit en pruik om de waarheid te ontmaskeren. Het kamermeisje Adèle heeft geluk, want zij, die zich voordeed als actrice, is hierdoor ontdekt door kunstmecenas Orlofsky. Tot slot zingen allen een loflied op de Champagne die de schuld krijgt van alle ellende.

Context

Deze productie betreft een remake van een eerdere productie van Die Fledermaus door Het Nederlands Marionettentheater. Hiervoor werden de poppen gerestaureerd. De decors zijn opnieuw gemaakt en de humoristische gesproken teksten zijn nu in het Nederlands waardoor een ieder het verhaal makkelijker kan volgen.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Muzikale uitvoering: Wiener Philharmoniker

      Bronnen