Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Een zeer populaire opera, of eigenlijk Singspiel, (een Duits opera-genre met gesproken dialogen) van Wolfgang Amadeus Mozart (KV 620) in twee bedrijven. Het libretto was van Emanuel Schikaneder, een theaterondernemer die de eerste opvoering ensceneerde en op 30 september 1791 in zijn Theater auf der Wieden in Wenen in première bracht.
Het libretto is gebaseerd op talrijke bronnen, waarvan het sprookje Lulu oder die Zauberflöte van August Jacob Liebeskind, verschenen in de sprookjesbundel Dschinnistan van de Duitse schrijver Christoph Wieland (1733-1813), de belangrijkste is.
In het Engels spreekt men van The Magic Flute, in het Frans La Flûte enchantée en in Nederland kan men de vertaling De Toverfluit tegenkomen.
Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
  Rolverdeling en uitvoerenden

  NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

  Conrad Behrens (Sarastro)
  Max Elmhorst (Tamino)
  Joachim Kromer, Ernst Brodmann, Wilhelm Basch (der Sprecher)
  Gerhard Pickaneser, Dhr. Dillen (1. Priester)
  Arthur Weiss (2. priester)
  Franziska Biazzi-Förster (die Königin der Nacht)
  Ottilie Ottiker (Pamina)
  Anna Bodenius (1. Dame)
  Emanuela Frank (2. Dame)
  Louise Jaide (3. dame)
  Georg Sieglitz (Papageno)
  Bertha von Bongardt (Papagena)
  Cora Fischer, Mw. Dillen, Anna Weiser (Drei Geniën)
  Eduard Bollé, Gerhard Pickaneser (Monostatos)


    Bronnen

    • Annalen van de Operagezelschappen in Nederland 1886-1995