Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png
NaamEdgar Wallace
Volledige naamRichard Horatio Edgar Wallace
Geboortedatum1 april 1875
Geboorteplaats Greenwich
Overlijdensdatum10 februari 1932
Overlijdensplaats Hollywood
BeroepAuteur
DisciplineToneel
Externe databases:
IMDb
VIAF

Edgar Wallace (1875 – 1932) was een Engelse journalist en schrijver van misdaadthrillers en toneelstukken.

Zijn ouders waren acteurs, Richard Horatio Edgar Marriott en Polly Richards. Toen hij negen dagen oud was werd hij geadopteerd door een visboer uit Billingsgate in Londen, die hem als een eigen zoon opvoedde. Hij begon zijn schrijverscarrière als oorlogscorrespondent voor de Londense krant de Daily Mail in de Boerenoorlog. Daarna legde hij zich toe op misdaadverhalen, in een hoog tempo: hij zou in totaal 175 boeken schrijven, naast 24 toneelstukken en een grote hoeveelheid journalistiek werk. Zijn eerste boek was The Four Just Men (1905) (Nederlands: De vier rechtvaardige mannen), dat handelt over een groep mannen die de wet in eigen hand nemen. Als publiciteitsstunt verscheen het zonder het einde; de lezers werden verzocht de juiste toedracht zelf te achterhalen en ze konden daarmee een geldprijs winnen. Er waren echter zoveel juiste inzendingen dat Wallace er bijna bankroet aan ging, maar zijn naam was wel gevestigd en dit en vele van zijn latere boeken werden beststellers.

Hij wordt algemeen beschouwd als de "uitvinder" van de moderne thriller; zijn helden zijn over het algemeen politiemensen en geen amateur-detectives zoals de meeste detective-schrijvers toen gebruikten. Hij was een meester in het opbouwen van spanning, naar een climax, en het uitwerken van ingenieuze plots waar de identiteit van de dader, en de manier waarop deze de misdaad pleegde, pas op het allerlaatste nippertje wordt onthuld.

Hij stierf aan een longontsteking in Hollywood waar hij o.a. werkte aan het scenario voor de film King Kong, die in 1933 werd uitgebracht. Ondanks zijn enorme productie liet hij vanwege zijn exuberante levensstijl grote schulden achter, die echter binnen enkele jaren uit de opbrengsten van zijn boeken, films en theaterstukken volledig konden worden afgelost.

Meer dan 160 van zijn boeken zijn verfilmd, en naast Groot-Brittannië was hij vooral in Duitsland populair; in beide landen werden er nog vanaf 1959 filmseries gemaakt rond zijn verhalen. Ook in het Nederlands zijn veel boeken van Edgar Wallace vertaald, onder meer in de Zwarte Beertjes, Prisma- en Prisma Detective-reeksen.


Edgar Wallace heeft bijgedragen aan 9 productie(s).

Edgar Wallace heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Edgar Wallace heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Het politieraadsel Auteur (schrijver libretto, scenario) N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1927/1928 20 augustus 1927 Hermann Schwab
De man in de monnikspij Auteur (schrijver libretto, scenario) N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1929/1930 17 augustus 1929 Hermann Schwab
De man, die zijn naam veranderde Auteur (schrijver libretto, scenario) Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1930/1931 13 september 1930 Louis Chrispijn jr.
De roode divan Auteur (schrijver libretto, scenario) N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1931/1932 15 augustus 1931 Hermann Schwab
Het huis der vreezen Auteur (schrijver libretto, scenario) N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1931/1932 28 maart 1932 Hermann Schwab
De verklikker Auteur (schrijver libretto, scenario) Centraal Tooneel 1934/1935 29 maart 1935 Cees Laseur
Staatsvijand no.1 Auteur (schrijver libretto, scenario) Centraal Tooneel 1936/1937 16 april 1937 Joan Remmelts
Nummer 6 Auteur (schrijver libretto, scenario) N.V. Het Residentie Tooneel 1939/1940 20 januari 1940 Johan de Meester jr.
De man in de monnikspij Auteur (schrijver libretto, scenario) Amsterdamse Comedie 1956/1957 3 november 1956 Rien van Nunen

Bronnen