Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bij het Rembrandt Theater, Amsterdam en/of het Operettegezelschap Max Gabriël is sprake van een loonconflict. De directie zou voor de première van Een dag in het Paradijs een "Duitsch Onderkruipersorkest" hebben ingehuurd. Daar is uiteindelijk geen gebruik van gemaakt.
Gaande de onderhandelingen met de Amsterdamsche Toonkunstenaars Vereeniging besluit de directie de première zonder orkest te laten doorgaan, slechts met begeleiding van één pianist aan de vleugel. Ook dat is niet gebeurd.
Uiteindelijk is de directie bereid toe te geven aan de eis van een minimumssalaris van 40 Gulden per week voor de musici met een vast engagement. Dit echter onder voorwaarde dat het orkest wordt ingekrompen van 23 naar 17 leden.
Hiermee gaat de A.T.V. niet accoord. De première op zaterdag 17 augustus 1918 is niet doorgegaan.
Vevolgens schaarde het technisch personeel zich ook achter de staking, waardoor de voorstelling van zondag 18 augustus kort voor het openstellen van de deuren van het theater moest worden afgelast. De voorstelling van maandag 19 augustus is evenmin doorgegaan.
Daarna verschijnen er geen berichten meer in de pers tot vanaf 31 augustus 1918 voorstellingen worden aangekondigd in Casino-Variété, Rotterdam.
Daar kunnen de voorstellingen vanaf 15 september niet meer worden voortegezet wegens staking van de musici.
Vanaf 22 september 1918 worden wederom voorstellingen aangekondigd, nu in de De Koninklijke Schouwburg, 's-Gravenhage.
Vanaf 3 oktober 1918 wordt eindelijk gespeeld op de thuisbasis, het Rembrandt Theater, Amsterdam. Het orkest is dan toch gereduceerd tot 17 leden.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




    Rolverdeling en uitvoerenden

    NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld.


        Bronnen