Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebaseerd opFidelio - Ludwig van Beethoven

Fidelio is een Duitse opera, oorspronkelijk in drie bedrijven, op een libretto van Joseph Sonnleithner, gebaseerd op een libretto van Jean-Nicolas Bouilly voor een andere opera, getiteld Léonore, ou L’amour conjugal (uit 1798).

Beethoven reviseerde zijn opera tot twee bedrijven, met hulp van librettisten Stephan von Breuning en Georg Friedrich Treitschke, met de ouverture Leonora nr. 3 en later nogmaals met de Fidelio-ouverture in E-groot. Deze laatste versie wordt wereldwijd het meest uitgevoerd.

Wereldpremière: 20 november 1805, Theater an der Wien, Wenen; de eerste revisie: 29 maart 1806, Theater an der Wien, ; de tweede revisie 23 april 1814, Kärntnertortheater, Wenen


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
  Rolverdeling en uitvoerenden

  NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

  J.E. Judels (don Fernando)
  Jos M. Orelio (don Pizarro)
  Jacques Urlus (Florestan)
  Jo Kempees (Leonore)
  Johannes Messchaert (Rocco)
  Anna Tijssen-Bremerkamp (Marzelline)
  Sam van Beem (Jaquino)


    Bronnen