Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Fra Diavolo - Daniel Auber

(Aantal:0)
Unknown.png

Overige inspiratiebronnenLosjes gebaseerd op het leven van de Italiaanse guerrillaleider Michele Pezza.
Libretto (met teksten van)Eugène Scribe
ComponistDaniel Auber
Wereldpremière op28 januari 1830
Wereldpremière teL'Opéra-Comique, Salle Ventadour, Parijs.
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Zerline, dochter van de herbergier van Terracina, is verliefd op een verarmde soldaat, Lorenzo, maar haar vader wil dat ze trouwt met de rijke oude Francesco. Lorenzo achtervolgt de beruchte bandiet Fra Diavolo.
Diavolo zelf arriveert bij de herberg vermomd als markies en berooft twee Engelse reizigers, Lord en Lady Cockburn. Lorenzo slaagt erin een deel van de gestolen goederen terug te halen en wordt beloond met genoeg geld om met Zerline te trouwen. Diavolo is vastbesloten om de reizigers opnieuw te beroven en roept de hulp in van zijn twee komische handlangers, Giacomo en Beppo.
's Nachts sluipen ze met z'n drieën de kamer van Zerline binnen en stelen haar bruidsschat. Lorenzo verschijnt en ziet de 'markies' aan voor een verliefde rivaal. De volgende dag wordt Zerline gedwongen om met Francesco te trouwen omdat ze nu haar bruidsschat niet meer heeft. Diavolo instrueert zijn handlangers om hem te waarschuwen wanneer Lorenzo en zijn troep soldaten de stad hebben verlaten, zodat hij veilig opnieuw kan beroven, maar de twee worden in de menigte herkend door Zerline en Diavolo wordt misleid om te verschijnen en gearresteerd wanneer het signaal wordt gegeven zoals afgesproken.
Zerline is vrij om opnieuw met Lorenzo te trouwen.

Verdere informatie

Fra Diavolo is een Franse opera comique in drie bedrijven van Daniel Auber, op een libretto van Eugène Scribe. Het is losjes gebaseerd op het leven van de Italiaanse guerrillaleider Michele Pezza.

Wereldpremière: 28 januari 1830, L'Opéra-Comique, Salle Ventadour, Parijs.

Zie verder de door Google uit het Frans naar het Nederlands vertaaldde Wikipedia.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Fra Diavolo '