Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Frits van Haarlem.jpg

NaamFrits van Haarlem
Volledige naamFrits van Haarlem jr
Geboortedatum9 februari 1854
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum13 januari 1927
Overlijdensplaats Wiesbaden

Frits van Haarlem was de zoon van een Amsterdamse concertzaalexploitant. Hij was zelfstandig theateragent. In 1884 richtte hij het eerste specialiteitentheater in Nederland op. Dit theater begon in het Amsterdamse Grand Café en het Haagse Casino, maar speelde vanaf 1893 in het Amsterdamse Circus Carré.

Het Specialiteiten Gezelschap Frits van Haarlem organiseerde van 1893 tot 1915 jaarlijks voorstellingen in Carré in Amsterdam. De specialiteitenvoorstellingen bestonden uit revueacts: van coupletzangers en humoristen tot jongleurs, acrobaten en dompteurs. De artiesten werden meestal voor een tijdsduur van twee weken geëngageerd, waarna er weer nieuwe werden ingehuurd.

Van Haarlems grote verdienste was dat hij het platvloerse amusement wist op te waarderen tot een smaakvoller en kunstzinniger niveau. Hij haalde internationaal gerenommeerde artiesten naar Amsterdam en bood ook vele Nederlandse revueartiesten een podium.

Met producent en vertoner F.A. Nöggerath en de Rotterdamse exploitant Carl Pfläging introduceerde hij de kinematograaf (een vroege filmprojector) in het theater. De laatste tien minuten van zijn specialiteitenvoorstellingen waren steevast gereserveerd voor filmvertoningen. Tussen 1898 en 1901 bracht de Mutoscope en Biograaf Maatschappij deze films. Incidenteel maakte dit bedrijf eigen opnamen, onder andere voor de door Van Haarlem geproduceerde revue 'Koning 'Kziezoowat in Amsterdam'. Met de opkomst van de bioscopen rond 1910 verdween de film stilaan uit het theater.


Frits van Haarlem heeft bijgedragen aan 2 productie(s).

Frits van Haarlem heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Frits van Haarlem heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Specialiteiten-voorstelling (z.t.) Productie Koninklijk Nederlandsch Circus Oscar Carré 1906/1907 1 november 1906
Programma Uitvoerende Koninklijk Nederlandsch Circus Oscar Carré 1906/1907 17 november 1906


Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen