Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png
NaamFrits van den Haspel
Geboortedatum2 januari 1938
BeroepTheatertechnicus
Externe databases:
VIAF

Frits van den Haspel begon zijn loopbaan in de theaterwereld in 1961 als assistent inspiciënt bij Toneelgroep Arena De Nieuwe Komedie. In 1966 werd hij benoemd tot 1e inspiciënt bij Toneelgroep Theater te Arnhem. Hij bleef daar tot 1974 waarna hij naar het Publiekstheater te Amsterdam ging, waar hij aanvankelijk een positie kreeg als chef-inspiciënt en later als productieleider. Hij sloot bij het gezelschap, dat inmiddels de naam Toneelgroep Amsterdam had aangenomen, als Hoofd Technische Dienst zijn actieve loopbaan als theatertechnicus af. Al gedurende deze loopbaan was Frits van den Haspel op diverse manieren actief met de emancipatie van theatertechnici en het vak dat zij beoefenen. Naast verbeteringen van arbeidsomstandigheden en professionalisering van materialen en werkwijzen, zette hij zich vooral in voor het opzetten van bijscholing voor theatertechnici en uiteindelijk voor reguliere opleidingen.

Frits van de Haspel was de drijvende kracht en belangrijkste docent van de bijscholingscursus van de SOTT (Stichting Opleiding Theatertechnici) en voor de institutionalisering van de Opleiding Theater Techniek op HBO niveau aan de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Frits van den Haspel was voorts bestuurslid van de VPT (Vereniging voor Podiumtechnologie) en nam in 1988 het initiatief om een simpele nieuwbrief voor de Vereniging op te zetten, toen de eerder bestaande theatertechnische vakbladen organisatorisch ter ziele waren gegaan. Uit deze nieuwsbrief heeft zich mede door zijn inzet het nu nog steeds florerende vakblad: Zichtlijnen ontwikkeld. Hij heeft in die periode diverse inhoudelijke bijdragen geleverd in de vorm van artikelen. Na zijn lidmaatschap van het bestuur bleef hij zeer actief op zo goed als alle activiteitsgebieden van de vereniging. Toen hij in 1997 afscheid nam als coördinator werd ter ere van hem de Frits van den Haspel Award ingesteld. Een speld die overdraagbaar is aan mensen die zich verdienstelijk gemaakt hebben voor de theatertechniek en technici in binnen en buitenland.

Op grond van zijn voortdurende aandacht voor veiligheid en gezondheid van medewerkers op de werkvloer, richtte hij eveneens in 1988 een Commissie van Aanbevelingen voor de veiligheid in het Theater op. Deze commissie, bekend als VGWT-cie, werd later ARBO-podium en Frits bleef daarin toonaangevend actief tot en met het jaar 2000. In dat jaar nam hij tevens afscheid als studieleider bij de Theaterschool. Bij die gelegenheid werd een boekenfonds opgericht dat zijn naam draagt. Via dat fonds verzorgde hij zelf de publicaties: Vloeren, Doeken en Decorconstructies. De VPT eerde hem in dat jaar met zijn benoeming tot erelid van Frist van den Haspel bleef overigens actief als gastdocent aan diverse opleidingsinstituten en als schrijver van diverse artikelen in relatie tot theatertechnici en theatertechniek.

Frits van de Haspel was voorts ook internationaal zeer actief. In de periode 1883 tot en met 2005 was hij lid van de onderwijs-cie. van de Unesco-organisatie OISTAT (Organisation Internationale des Scénographes, Techniciens et Architects de Theâtre).


Frits van den Haspel heeft bijgedragen aan 3 productie(s).

Frits van den Haspel heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Frits van den Haspel heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Mijnheer Puntila en zijn knecht Matti
IsGeproduceerdDoor
Publiekstheater 1980/1981 29 november 1980 Fritz Marquardt
Groot en klein
IsGeproduceerdDoor
Publiekstheater 1980/1981 7 februari 1981 Hans Croiset
De fantasten
IsGeproduceerdDoor
Holland Festival 1982/1983 4 juni 1983 Peter de Baan


Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij werd geregistreerd werd voor de productie, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

Trivia

  • Het bestuur van VPT stelt in 1997 ter ere van Frits van den Haspel de Frits van den Haspel Award in.
  • In 2000 wordt het Frits van den haspel Boekenfonds opgericht
  • De leden vergadering van de VPT benoemt in het jaar 2000 Frits van den Haspel tot erelid
  • In 2000 wordt Frits van den Haspel op grond van zijn vele verdiensten benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau

Externe linken

Frits van den Haspel doet zelf verslag van zijn herinneringen aan zijn werkzame leven, waarin hij tevens de werkwijzen, ontwikkeling van de professionalisering van theatertechnici, de invloed van en de relaties met zijn collega's in context met de technische ontwikkeling van appartuur en installaties, alsmede de arbeidscondities aan de orde komen.

Er zijn vijf delen: 3 die gaan over de perioden dat hij als theatertechnicus verbonden was aan een groot toneelgezelschap, 1 over zijn initiërende werkzaamheden voor het onderwijs aan theatertechnici en en 1 over aanverwante zaken, bestuurlijk en internationaal, alsmede zijn publicaties e.d.

Bronnen