Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Op 19 november 1918 (einde van de Eerste Wereldoorlog) deelde Georg Braun aan de medewerkers van de Wiener Operette van Georg Braun mee dat hij ophield met spelen en de salarissen tot en met deze laatste speeldag zou betalen.
De medewerkers eisten daarop uitbetaling van hun gage tot 1 maart 1919 en lieten door de deurwaarder beslag leggen op kostuums en rekwisieten als garantie voor de uitbetaling van ongeveer fl. 10.000,= aan lonen. "De Heer Braun verzocht den President der Rechtbank te Den Haag dit beslag van onwaarde te verklaren, doch heeft zijn eisch daartoe afgewezen gezien bij vonnis in kort geding d.d. 22 november 1918". Zie voor uitgebreid verslag van deze procedure dit bericht in het Nieuwsblad van het Noorden van 1919-07-23
Het ensemble heeft in eigen beheer nog één première uitgebracht, te weten Die Fledermaus op 30 november 1919 Gelegenheidscombinaties en ook afscheidsvoorstellingen gegeven van verschillende oudere producties van het gezelschap tot het einde van het jaar.
Een aantal medewerkers is in Nederland gebleven en heeft in het eerste halfjaar van 1919 een drietal premières uitgebracht als Neue Wiener Operetten Gesellschaft.
Op 17 juni 1919 is Georg Braun weer in Nederland van start gegaan. In eerste instantie met een Liederen- en Operette-avond in zijn vaste thuisbasis voor het zomerseizoen sedert 1912 het Operette- en Variété Theater De Seinpost, 's-Gravenhage.

Theater / Dans

Bronnen