Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Moer-specialistinmarceline.jpg


Guus Oster, Ank van der Moer in Specialist in Marceline, Toneelgroep Comedia 1946. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

NaamGuus Oster
Volledige naamAugust Wilhelm Oster
Geboortedatum9 september 1915
Geboorteplaats Rotterdam
Overlijdensdatum19 april 1984
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepActeur, Directeur
DisciplineToneel
Externe databases:
IMDb
VIAF

Guus Oster (1915 - 1984) was een Nederlands acteur en producent.

Ko van Dijk en Guus Oster in Oscar (1960)
Guus Oster begon, na de HBS te hebben doorlopen en korte tijd werkzaam te zijn geweest in het verzekeringsbedrijf, in oktober 1934 bij het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel. Toen zijn directeur, Cor van der Lugt Melsert na de opheffing van genoemd gezelschap in Amsterdam het Nederlandsch Tooneel ging leiden, bleef hij nog één seizoen werkzaam in Den Haag. Terug bij Van der Lugt boekte hij groot succes met zijn Bob Darcourt in "Ik ben zeventien jaar", een rol die hij na de oorlog nog eens zou spelen. In de oorlogsjaren bracht hij met Ank van der Moer (zijn echtgenote van 1942 tot 1953) en Cruys Voorbergh (met wie hij in 1941/42 ook al als directeur had samengewerkt) thuisvoorstellingen met een gezelschap dat "Nieuwe Rotterdamse Comedie" heette.

Vanaf 1945 behoorde hij tot de kern van Cor Hermus' gezelschap Toneelgroep Comedia, waaruit in 1950 de Nederlandse Comedie ontstond. Directie: Guus Oster, Johan de Meester en Han Bentz van den Berg. Ruim twintig jaar later werd dit gezelschap, de vaste bespeler van de Amsterdamse Stadsschouwburg, als gevolg van de Aktie Tomaat opgeheven.

De Nederlandse Comedie was jarenlang een van de meest toonaangevende en bejubelde toneelgezelschappen in Nederland. Dat was niet in de laatste plaats de verdienste van directeur Guus Oster, die met een aansprekend en gevarieerde repertoirekeuze van drama afgewisseld met blijspelen, waar hij zo nu en dan zelf ook in speelde, zorgde voor volle zalen. In de loop van de jaren zestig kwam er echter steeds meer kritiek op zijn beleid, met als dieptepunt de Aktie Tomaat. Actievoerders, dramaturgen, theaterstudenten en recensenten, verstoorden meerdere voorstellingen van de Nederlandse Comedie, uit onvrede met het gevestigde toneel. Guus Oster werd het middelpunt van de kritiek. Een gladde zakenman, ‘handelaar in goed verkoopbaar toneel’, directeur van een geolied amusementsbedrijf’ werd hij genoemd. Opheffen van de Nederlandse Comedie leek onvermijdelijk (1970).

In mei 1973 volgde Guus Oster, inmiddels directeur van het Nederlands Theater Centrum, de plotseling overleden Karel Wunnink op als directeur van Theater Carré, welke functie hij tot 1983 bekleedde. Ook in zijn functie bij Carre bleef Oster trouw aan zijn overtuiging dat altijd gezocht moest worden naar een evenwicht tussen artisticiteit en de smaak van het gewone theaterpubliek.

Guus Oster werd voor zijn activiteiten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau (1959) en Officier in de Orde van de Poolster (1979), ontving voor zijn rol in "Het ei" in 1958 de Zilveren Bouwmeesterpenning en kreeg in 1983 de Zilveren Legpenning van de Stad Amsterdam. Hij speelde en regisseerde regelmatig voor de televisie en was ook te zien als presentator van het Grand Gala du Disque, in het panel van het spelletje "Wie van de drie" en in het astrologische spelprogramma "Sterallures". Hij was sinds 1953 gehuwd met Mia van der Vet.

Oster was van 1942 tot 1953 gehuwd met collega-actrice Ank van der Moer (haar tweede huwelijk). Uit dit huwelijk werd op 17 november 1942 hun dochter Annemarie Oster geboren. Van 1974 tot 1984 was hij directeur van Koninklijk Theater Carré. Ook in zijn functie bij Carre bleef Oster trouw aan zijn overtuiging dat altijd gezocht moest worden naar een evenwicht tussen artisticiteit en de smaak van het gewone theaterpubliek.

In het Kiekeboealbum Kiekeboe in Carré heeft hij een cameo als "Guust Oester".

In Hengelo is een straat naar Guus Oster genoemd.


Guus Oster heeft bijgedragen aan 125 productie(s).

Guus Oster heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Guus Oster heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Professor Klenow Bewerking Toneelgroep Comedia 1945/1946 1 november 1945 Cruys Voorbergh
Hier met de poet! Regie De Nederlandse Comedie 1959/1960 21 augustus 1959 Guus Oster, André Barsacq
Heerlijk duurt het langst Regie Impresariaat John de Crane 1965/1966 2 oktober 1965 Henk van Ulsen, Guus Oster, Gordon Marsch
Sweet Charity Regie René Sleeswijk 1968/1969 26 december 1968 Bob Fosse, Guus Oster, Fred Hebert
Hotel 't Paradijs Regie De Nederlandse Comedie 1970/1971 7 november 1970 Guus Oster
Hartenvrouw Regie POC BV 1971/1972 8 oktober 1971 Guus Oster
Sex à la meunière Regie Impresariaat John de Crane 1971/1972 2 november 1971 Guus Oster
Promotie! Promotie! Regie POC BV 1971/1972 23 december 1971 Guus Oster, Fred Hebert
De twaalf gezworenen Regie Stichting Nieuw Rotterdams Toneel 1971/1972 6 mei 1972 Guus Oster
U spreekt met uw moordenaar Regie POC BV 1972/1973 10 oktober 1972 Guus Oster
Verwarringen Regie Katrijn Theaterproducties B.V. 1977/1978 15 september 1977 Guus Oster
La vie parisienne Regie De Nederlandse Operastichting 1978/1979 16 november 1978 Lotfi Mansouri, Guus Oster
Heilige onschuld Vertaling Toneelgroep Comedia 1945/1946 9 december 1945 Cruys Voorbergh
Vastgelopen Uitvoerende N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1934/1935 18 november 1934 Bets Ranucci-Beckmann
Als men iemand is Uitvoerende N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1934/1935 1 maart 1935 Bets Ranucci-Beckmann
Variété Uitvoerende N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1934/1935 28 maart 1935 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
Marguerite Gauthier Uitvoerende N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1934/1935 20 april 1935 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
Marguerite Gauthier (La Dame aux Camelias) Uitvoerende N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1934/1935 20 april 1935 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
In een smal straatje Uitvoerende Gezelschap Adolphe Engers 1934/1935 20 juli 1935 Adolphe Engers
Bruiloft Uitvoerende Gezelschap Adolphe Engers 1934/1935 20 juli 1935 Adolphe Engers
De banketbakkersvrouw Uitvoerende Gezelschap Adolphe Engers 1934/1935 20 juli 1935 Adolphe Engers
Het geluk Uitvoerende N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 28 september 1935 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
In rok Uitvoerende N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1935/1936 26 december 1935 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
N.V. Zon voor Renate Uitvoerende N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1935/1936 22 februari 1936 Jan van der Linden
Een lentedag van 's morgens acht tot middernacht (Call it a day) Uitvoerende N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1936/1937 2 oktober 1936 Bets Ranucci-Beckmann
Carrière Uitvoerende N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1936/1937 23 januari 1937 Bets Ranucci-Beckmann
Kinderzegen Uitvoerende N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1936/1937 10 april 1937 Bets Ranucci-Beckmann
Hilariteit in de rechtszaal Uitvoerende N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1937/1938 16 oktober 1937 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
Sara Simpel "Hoeden" Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1938/1939 9 september 1938 Bets Ranucci-Beckmann
Ik heb den graaf vermoord Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1938/1939 22 oktober 1938 Johan de Meester jr.
Gastvrouw-perikelen (Plan for a hostess) Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1938/1939 17 december 1938 Adolphe Engers
Vasantasena (Het leemen wagentje) Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1938/1939 14 januari 1939 Johan de Meester jr.
Springvloed Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1938/1939 25 februari 1939 Bets Ranucci-Beckmann
Een dokters dilemma Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1938/1939 1 april 1939 Johan de Meester jr.
De verloofde vader Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 7 oktober 1939 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
Mijn verloofde vader Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 14 oktober 1939 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
Ik ben zeventien jaar Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 24 november 1939 Louis de Bree
Ik ben zeventien Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 24 november 1939 Louis de Bree
Mevrouw Warrens bedrijf Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 23 december 1939 Frits van Dijk
De vrouw van Lot Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 4 februari 1940 August Defresne
De kus op het perron Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 23 maart 1940 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
School voor vrouwen (gevolgd door De critiek op de School voor Vrouwen) Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 11 april 1940 August Defresne
De Mallemolen Uitvoerende Het Ruys Ensemble 1939/1940 4 mei 1940
Voor zonsondergang Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 4 mei 1940 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
Kom 's kijken Uitvoerende Gezelschappen Martie Verdenius 1939/1940 3 augustus 1940
Kom 's kijken!!! Uitvoerende Gelegenheidscombinaties 1940/1941 4 augustus 1940
Een Amsterdamsche Jongen of Het Buskruitverraad in 1622 Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 14 september 1940 Cor Hermus
Peer Gynt Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 23 september 1940 Louis Saalborn
Vriendin van allen en niemand Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 15 december 1940 Louis Saalborn
De vriendin van allen en niemand Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1940/1941 15 december 1940 Louis Saalborn
Prinses Dulcinea Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 23 januari 1941 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
Driekoningenavond Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 20 maart 1941 Louis Saalborn
De weg is beter dan de herberg Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 20 april 1941 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
De vogels Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 2 mei 1941 August Defresne
School voor vrouwen Uitvoerende Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel 1940/1941 6 mei 1941 August Defresne
De geheime deur Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 1 juni 1941 Frits van Dijk
Warenar Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 6 juli 1941 Cor Hermus
Het avontuur Uitvoerende Toneelgroep Het Masker (1933-1947) 1940/1941 5 oktober 1941 Ko Arnoldi
Pakketboot De Volharding Uitvoerende Toneelgroep Het Masker (1933-1947) 1941/1942 20 november 1941 Cruys Voorbergh
De blanke indianen Uitvoerende Toneelgroep Het Masker (1933-1947) 1940/1941 2 december 1941 Ko Arnoldi
Domheidsmacht Uitvoerende Toneelgroep Het Masker (1933-1947) 1941/1942 17 januari 1942 Cruys Voorbergh
Wie van de 7? Uitvoerende Gezelschap Cruys Voorbergh en Guus Oster 1940/1941 8 mei 1942 Cruys Voorbergh
Pygmalion Uitvoerende Gezelschap Cruys Voorbergh en Guus Oster 1940/1941 12 juni 1942
Klaasje Zevenster Uitvoerende Gezelschap Cruys Voorbergh en Guus Oster 1940/1941 19 juni 1942 Cruys Voorbergh
Ferdinand Huyck Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1942/1943 3 september 1942 Richard Flink
De herbergierster Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1942/1943 23 oktober 1942 Bets Ranucci-Beckmann
Hamlet Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1942/1943 1 januari 1943 Johan de Meester jr.
De beverpels Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1942/1943 24 februari 1943 Johan de Meester jr.
Waar is mijn dochter? Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1942/1943 21 maart 1943 Bets Ranucci-Beckmann
Om een half millioen Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1943/1944 27 augustus 1943 Ank van der Moer
'n Slapelooze nacht Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1943/1944 20 november 1943 Bets Ranucci-Beckmann
Freuleken Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1943/1944 1 april 1944 Johan de Meester jr.
Leer om leer Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1943/1944 17 juni 1944 Johan de Meester jr.
Comediespelen Uitvoerende Nieuwe Rotterdamsche Comedie 1944-1947 1944/1945 2 september 1944 Cruys Voorbergh
Heilige Onschuld Uitvoerende Nieuwe Rotterdamsche Comedie 1944-1947 1944/1945 4 november 1944 Cruys Voorbergh
Professor Klenow Uitvoerende Toneelgroep Comedia 1945/1946 1 november 1945 Cruys Voorbergh
Heilige onschuld Uitvoerende Toneelgroep Comedia 1945/1946 9 december 1945 Cruys Voorbergh
Specialist in Marceline Uitvoerende Toneelgroep Comedia 1945/1946 28 februari 1946 Cruys Voorbergh
Ik ben zeventien jaar Uitvoerende Toneelgroep Comedia 1945/1946 11 april 1946
Onze lieve Evelyn Uitvoerende Toneelgroep Comedia 1945/1946 21 mei 1946 Joan Remmelts
Jongenslyceum Uitvoerende Toneelgroep Comedia 1946/1947 28 september 1946 Cor Hermus
Een maand op het land Uitvoerende Toneelgroep Comedia 1946/1947 10 maart 1947 Peter Scharoff
Glazen speelgoed Uitvoerende Toneelgroep Comedia 1947/1948 7 oktober 1947 Johan de Meester jr.
Het glazen speelgoed Uitvoerende Toneelgroep Comedia (oud) 1947/1948 7 oktober 1947
Blijde dagen Uitvoerende Toneelgroep Comedia 1947/1948 1 januari 1948 Johan de Meester jr.
Waar is mijn dochter? Uitvoerende Toneelgroep Comedia 1948/1949 3 september 1948 Johan de Meester jr.
Kleine kinderen worden groot Uitvoerende Toneelgroep Comedia 1948/1949 16 oktober 1948 Jan Teulings
Korporaal Elizabeth Uitvoerende Toneelgroep Comedia 1948/1949 18 februari 1949 Jan Teulings
Klein, klein kleutertje Uitvoerende Toneelgezelschap Guus Oster 1949/1950 1 september 1949 Louis de Bree
Bakersprookje Uitvoerende Toneelgezelschap Guus Oster 1949/1950 1 februari 1950 Louis Borel
Nina Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1950/1951 30 augustus 1950 Johan de Meester jr.
Leocadia Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1950/1951 14 februari 1951 Johan de Meester jr.
Eens in de honderd jaar Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1951/1952 13 oktober 1951 Jan Teulings
U spreekt met uw moordenaar Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1952/1953 6 september 1952 Henk Rigters
Het dagboek van een deugniet Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1953/1954 9 oktober 1953 Peter Scharoff
De bruiloft van Kloris en Roosje Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1953/1954 1 januari 1954 Henk Rigters
Glazen speelgoed Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1953/1954 17 april 1954 Johan de Meester jr.
Muiterij op de "Caine" Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1954/1955 20 augustus 1954 Henk Rigters
Lessen in laster Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1954/1955 12 februari 1955 Johan de Meester jr.
De regenmaker Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1955/1956 3 september 1955 Joan Remmelts
De ware David Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1955/1956 14 juni 1956 Joan Remmelts
Het ei Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1956/1957 6 juni 1957 Fons Rademakers
Dreamgirl Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1957/1958 24 mei 1958 Ank van der Moer
Oscar Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1958/1959 22 augustus 1958 Henk Rigters
Dantons dood Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1958/1959 13 december 1958 Fons Rademakers
Hier met de poet! Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1959/1960 21 augustus 1959 Guus Oster, André Barsacq
De dievegge van Londen Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1959/1960 9 april 1960 Johan de Meester jr.
Rhinoceros Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1960/1961 27 augustus 1960 Henk Rigters
Kasteel in Zweden Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1960/1961 29 oktober 1960 Henk Rigters, André Barsacq
Mijnheer gaat op jacht Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1961/1962 2 september 1961 Fons Rademakers
De lankmoedige minnaar Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1962/1963 20 oktober 1962 Ank van der Moer
Mary, Mary Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1962/1963 14 maart 1963 Kees Brusse
Victor, of De kinderen aan de macht Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1963/1964 31 augustus 1963 Fons Rademakers
Intimiteiten Uitvoerende Producent onbekend 1963/1964 21 november 1963 Willy van Hemert
Een afgehouwen hoofd Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1964/1965 10 oktober 1964 Henk Rigters
Die Dreigroschenoper - Kurt Weill/Bertolt Brecht Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1964/1965 2 mei 1965 Ton Lutz
De meid Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1965/1966 26 oktober 1965 Henk Rigters, Eimert Kruidhof
Het onderzoek Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1965/1966 3 december 1965 Peter Palitzsch
De dame uit Maxim Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1966/1967 17 september 1966 Bob de Lange
Alex de Haas - Gouden jubileumvoorstelling Uitvoerende Dick Binnendijk Produkties 1966/1967 5 november 1966
Het flauwgevallen paard Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1967/1968 23 september 1967 Fons Rademakers
De trap Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1967/1968 9 november 1967 Fons Rademakers
Het huis waar harten breken Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1967/1968 23 maart 1968 Bob de Lange
Alles voor de tuin Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1968/1969 5 oktober 1968 Lo van Hensbergen
Biografie Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1968/1969 29 maart 1969 Erik Vos
Dat verhaal van jou Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1969/1970 14 februari 1970 Lo van Hensbergen
De twaalf gezworenen Uitvoerende Stichting Nieuw Rotterdams Toneel 1971/1972 6 mei 1972 Guus Oster
Blauw-blauw Uitvoerende Gijsbrecht Produkties BV 1973/1974 17 november 1973 Hugo Claus


Filmografie (selectie)

  • 1937 - De Drie Wensen
  • 1939 - Boefje
  • 1953 - Sterren stralen overal (film uit 1953)
  • 1955 - Ciske de Rat
  • 1957 - De Vliegende Hollander
  • 1963 - Wie van de Drie (panellid in die televisieserie)
  • 1968 - Kaas
  • 1972 - Tatort (te zien in één aflevering)
  • 1972 - VD
  • 1975 - Rooie Sien
  • 1979 - Kort Amerikaans
  • 1979 - Voorbij, voorbij

Bronnen