Help:Het toevoegen van media

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar het help-overzicht.

Het is mogelijk om aan de Theaterencyclopedie afbeeldingen en video- of geluidsfragmenten toe te voegen. Op deze pagina leest u hoe u dit moet doen.

Het toevoegen van een bestand

Net als bij alle bewerkingen op de Theaterencyclopedie, is het allereerst nodig dat u bent aangemeld met uw account. Heeft u deze nog niet? Maak dan eerst een account aan.

Voor het toevoegen van een bestand aan de encyclopedie, gaat u naar de pagina Bestand uploaden. Daar komt u via voorgaande blauwe link, of via het tandwieltje rechtsboven op de webpagina.

De volgende bestandsformaten worden geaccepteerd: png, gif, jpg, jpeg, webp, pdf, svg, , ogg, ogv, oga, flac, opus, wav, webm, mkv, mov, mp3, mp4.

 1. Klik op de button 'Browse' en kies het bestand dat u wilt uploaden. Dat kan bijvoorbeeld een foto zijn die u op uw bureaublad heeft klaarstaan.
 2. Geef in het veld 'Samenvatting' een duidelijke beschrijving, bv. Theater Carré, interieur Theater De Vest, etc. Hier kunt u ook de naam van de fotograaf vermelden.
 3. Het is belangrijk om daarna de keuze te maken voor de juiste licentie voor deze afbeelding. U kunt hier verschillende keuzes maken. Er wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen zelfgemaakte foto's, en afbeeldingen die door anderen zijn gemaakt. Het is in dit laatste geval van belang dat u toestemming hebt gekregen van de rechthebbende(n) om de foto te mogen plaatsen. In veel gevallen zal u de licentie Geen eigen werk, uitsluitend toestemming voor publicatie op de Theaterencyclopedie selecteren.
 4. Klik op 'Bestand uploaden'.
 5. U komt terecht op de pagina met de afbeelding die u net heeft geüpload.


De afbeelding plaatsen op een tekstpagina

 1. Kopieer de naam van het plaatje zoals het op deze pagina staat.
 2. Ga in de Theaterencyclopedie naar de pagina waarop u de afbeelding wilt plaatsen. (Mocht u voor de afbeelding geen geschikte pagina kunnen vinden, neem dan contact op met de redactie.)
 3. Klik op 'edit' om de pagina te bewerken.


Om vervolgens de zojuist geüploade afbeelding op een tekstpagina te plaatsen, hebt u twee verschillende opties.

Wilt u de afbeelding plaatsen in het infoblok bovenaan een pagina, bijvoorbeeld bij personen of theaters?

 1. Nadat u op 'edit' heeft gedrukt, ziet u verschillende invulvelden. Zoek naar het veld 'afbeelding'
 2. U plaatst de titel van de geüploade afbeelding - zonder 'bestand' - in het veld achter 'afbeelding'. Dus op deze wijze: Naamplaatje.jpg.
  • NB: op Voorstellingspagina's is het niet mogelijk om een afbeelding in het infoblok te plaatsen. Wilt u een affiche toevoegen? Plaats deze dan op het tabblad vrije aanvullende tekst volgens de manier zoals hieronder wordt beschreven. De redactie van de Theaterencyclopedie zal er vervolgens voor zorgen dat het affiche op de juiste plaats komt te staan.


Wilt u de afbeelding in de lopende tekst plaatsen, dan volgt u de onderstaande stappen.

 1. Scroll naar de plek waar u de afbeelding neer wilt zetten.
 2. Plak het plaatje op de plek waar u het wilt hebben, en wel op de volgende manier: [[Bestand:<naam van het plaatje>|miniatuur|rechts|<formaat>|<onderschrift>]]. Bijvoorbeeld [[Bestand:NaamPlaatje.jpg|miniatuur|rechts|300px|Foto: Kors van Bennekom.]].
  1. Het formaat van het plaatje kunt u wijzigen door de 300px in dit voorbeeld aan te passen naar bijvoorbeeld 200px (kleiner) of 400px (groter).
  2. Als onderschrift is het handig om in ieder geval te vermelden wie de ontwerper/fotograaf van de afbeelding is.
 3. Voeg een witregel toe onder de afbeelding. Zo ziet de vormgeving er mooi uit.
 4. Klik op 'Pagina opslaan' en kijk hoe het eruit ziet. Eventueel kunt u de pagina opnieuw bewerken om bijvoorbeeld het formaat aan te passen.


Als u meerdere afbeeldingen op een pagina wilt plaatsen, dan kan een galerij uitkomst bieden.

 1. Typ in: <gallery>
 2. Noteer daaronder de bestandsnaam, zónder Bestand: ervoor. Bijvoorbeeld: NaamPlaatje.jpg
 3. Om een onderschrift toe te voegen, voeg je achter de bestandsnaam een verticale streep toe. Daarachter kan je het onderschrift typen. Bijvoorbeeld: |Uitleg over de afbeelding
 4. Herhaal dit voor alle afbeeldingen.
 5. Onder de laatste afbeelding typ je in: </gallery>

Het toevoegen van een YouTubevideo

Het is ook mogelijk om op de Theaterencyclopedie video's van YouTube toe te voegen op een pagina. Hieronder volgt een kort stappenplan om dat voor elkaar te krijgen.

 1. Ga naar de pagina waar u het filmpje wilt plaatsen.
 2. Open in een ander tabblad de YouTubevideo die u wilt plaatsen. In dit voorbeeld deze trailer: http://www.youtube.com/watch?v=n7_AbPb9qLE
 3. Plak in de Theaterencyclopedie op de gewenste plek van het filmpje het volgende sjabloon: {{#ev:youtube| youtubecode }}
 4. Kopieer de code van de YouTubevideo. Deze code bestaat uit de cijfers en letters die volgen na het '='-teken in de url uit de adresbalk. In dit voorbeeld is de url www.youtube.com/watch?v=n7_AbPb9qLE en is de code van het filmpje dus n7_AbPb9qLE.
 5. Vervang in het sjabloon op de tekstpagina het woord youtubecode door de code van het filmpje. In dit voorbeeld wordt de code dan {{#ev:youtube|n7_AbPb9qLE}}
 6. Voeg onder het filmpje een regel wit toe en daaronder de tekst met gegevens over het filmpje.
 7. Klik op Pagina opslaan.

Het filmpje ziet er dan zo uit:


Hieronder vindt u deze uitleg ook in videovorm:


Heeft u vragen over het uploaden van media op een pagina? Mail dan naar de redactie. Wij kunnen dan helpen.