Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Herinneringen)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Theaterencyclopedie omvat, naast informatie over tienduizenden personen, producties en locaties, ook een aantal pagina's met herinneringen die afkomstig zijn uit het theaterveld. Op de website zijn onder andere columns geplaatst van Jacques Klöters en Stans Lutz, en halen oud-medewerkers van Het Nationale Ballet herinneringen op aan de tijd dat ze daar werkzaam waren.

Deze pagina biedt een overzicht van alle herinneringen die er op de Theaterencyclopedie te vinden zijn.

Ter ere van het 50-jarig jubileum van Het Nationale Ballet haalde Dhian Siang Lie in 2011 herinneringen op met oud-collega's. Deze bijdragen zijn op de Theaterencyclopedie gebundeld en geordend terug te vinden.
Cabarethistoricus en oud-medewerker van Theaterinstituut Nederland Jacques Klöters haalt herinneringen op over theaterpersoonlijkheden, voorstellingen en andere gebeurtenissen uit de Nederlandse theatergeschiedenis.
Theatervormgever, illustrator en schrijver Stans Lutz schreef op haar eigen blog terugblikken op haar ervaringen als theatervormgever. Op de Theaterencyclopedie is een aantal van haar columns terug te lezen.
Beeldend kunstenaar en illustrator Jaap Nieuwenhuis schrijft over zijn kortstondige loopbaan in het theater als kostuum- en decorontwerper, waarin hij onder meer werkzaam was bij Het Nationale Ballet.
In deze interviews blikt Ati Tromp Meesters - de Bruyn Kops terug op haar jeugd in Bandoeng, haar komst naar Nederland, haar tijd bij het ABC Cabaret en de oprichting van haar eigen dansschool. Interview door Joke Rebel.
Bianca de Waal (oud-medewerker Theater Instituut Nederland) bracht tussen 2012 en 2014 wekelijks, en later maandelijks, een aantal objecten uit de Theatercollectie onder de aandacht op de Theaterencyclopedie.
Ter gelegenheid van het tachtigste geboortejaar van Ramses Shaffy blikken verschillende mensen, die het Shaffy Theater persoonlijk hebben meegemaakt, terug op dit "veelzijdige theater waar alles kan".
Jan Barend van Barneveld (oud-medewerker van Theater Instituut Nederland) schreef in 2012 een maandelijkse column. Hij schreef hierin vanuit de actualiteit over theater en illustreerde dit met voorbeelden uit de Theatercollectie.
In het kader van de collegereeks 'Allemaal Theater!' hebben studenten Theaterwetenschap in oktober 2020 onderzoek gedaan naar verschillende bijzondere curiosa die te vinden zijn in de Theatercollectie.
Bob Logger was regieassistent en vervolgens productieleider bij het Publiekstheater. Hij vertelt over hoe hij, samen met Hans Croiset, het initiatief nam tot het maken van videoregistraties voor alle producties.

Edit deze pagina