Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Nederlands Operakoor

Toen in 1965 de De Nederlandse Opera werd opgevolgd door De Nederlandse Operastichting werd het koor verzelfstandigd tot Het Nederlands Operakoor. Onder deze naam werkte dit koor mee aan het overgrote deel van de producties van De Nederlandse Operastichting, maar ook aan voorstellingen van andere producenten en gaf ook geheel zelfstandig concerten.

Een van de overwegingen voor de verzelfstandiging was dat het nieuwe operagezelschap niet meer zou functioneren als een z.g. repertoire-gezelschap, waarbij in een bepaald seizoen afwisselend verschillende opera's konden worden opgevoerd, maar als een zgn. stagione gezelschap, waarbij van een nieuw ingestudeerde en geënsceneerde productie, met specifiek aangetrokken solisten en artistiek scheppend team, slechts een korte serie voorstellingen gegeven kon worden.

Toen in 1986 De Nederlandse Operastichting verhuisde naar het nieuwgebouwde Muziektheater en tevens haar naam wijzigde in De Nederlandse Opera (DNO) en weer een vast koor in dienst ging nemen, werd Het Nederlands Operakoor in 1987 opgeheven. Tot die tijd worden de optredens en kooruitvoeringen bij de producties van De Nederlandse Opera nog vermeld onder de naam het Het Nederlands Operakoor. In de realiteit zijn echter de leden van het koor grotendeels dezelfde gebleven als de leden van het koor dat verder als het Koor van De Nederlandse Opera aangeduid zou worden.

NB. Onder dezelfde naam vormde een koor in de periode 1946-1965 eveneens een vast onderdeel van De Nederlands(ch)e Opera.

Voor een overzicht van producties waaraan dit koor haar medewerking heeft verleend zie: koormedewerkingen I en koormedewerkingen II en koormedewerkingen III