Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht interviews

Op deze pagina vindt u een overzicht van de interviews die sinds 2020 op de Theaterencyclopedie zijn gepubliceerd. Veelal zijn de interviews gekoppeld aan het thema dat op dat moment centraal stond op de Theaterencyclopedie. Een overzicht van de aanwezige interviews vindt u hier:

Interview Datum Bijbehorend thema
Zeur Niet! Tentoonstellingsvideo's over de musicals van Annie M.G. Schmidt & Harry Bannink 2022 Zeur Niet!
Menso Carpentier Alting over Toneelgroep Centrum 12 januari 2021 Toneelgroep Centrum (2021)
Rosalie Fleuren over oudejaarsconferences 14 december 2020 Oudejaarsconferences (2020)
Igor Vrebac over het maakproces van zijn voorstellingen 16 november 2020 Mime (2020)
Francesca Lazzeri over haar bijzondere mimevoorstellingen 10 november 2020 Mime (2020)
Jan van Hemert blikt terug op zijn carrière 20 oktober 2020 ---
Suzanne Verboeket over jeugdtheaterfestival De Betovering 19 oktober 2020 Jeugdtheater (2020)
Rogier in 't Hout over jeugdtheater 9 oktober 2020 Jeugdtheater (2020)
David Middendorp over dans en technologie in zijn werk 9 september 2020 Dans (2020)
Loes Luca over spelen op De Parade 15 augustus 2020 Theaterfestivals (2020)
Frédérique Sluyterman van Loo over het spelen van Conny Stuart 12 augustus 2020 Conny Stuart (2020)
Tobias Kokkelmans over opera 29 mei 2020 Nederlandse operacomponisten (2020)
Bob Oosthoek in het verzet 31 maart 2020 Theater in de Tweede Wereldoorlog (2020)
Pol Eggermont over het Pop Arts Festival 17 maart 2020 Poppentheater (2020)
Jeremy Baker over Stephen Sondheim 28 februari 2020 Stephen Sondheim (2020)
Esther Maas over Stephen Sondheim 27 februari 2020 Stephen Sondheim (2020)
Koen van Dijk over Stephen Sondheim 17 februari 2020 Stephen Sondheim (2020)


Zeur Niet! Tentoonstellingsvideo's over de musicals van Annie M.G. Schmidt & Harry Bannink

2022

Voor de tentoonstelling Zeur Niet! zijn verschillende musicalmakers uit heden en verleden geïnterviewd over de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Hoe was het om mee te werken aan de originele producties? En hoe heeft de Nederlandse musical zich in de afgelopen 60 jaar ontwikkeld? 30 video-interviews met onder meer Joop van den Ende, Willem Nijholt, Gerrie van der Klei, Frank Sanders en Millie Taylor.

""

Lees meer ...

{{{bron-afbeelding}}}

Menso Carpentier Alting over Toneelgroep Centrum
{{{bron-afbeelding}}}

12 januari 2021

Menso Carpentier Alting was bijna drie decennia lang zakelijk leider van Toneelgroep Centrum. Het gezelschap was gedurende die tijd een belangrijke speler binnen het Nederlandse theaterlandschap. Zo gaf het een podium aan jong Nederlands schrijftalent, bracht Centrum het fenomeen ‘lunchtheater’ naar Nederland en is het medeoprichter van de Haarlemse Toneelschuur. Een gesprek over de geschiedenis van dit gezelschap.

"Ik heb mijn poot stijf gehouden dat er een bedrag moest komen om de lunchvoorstellingen te laten voortbestaan. Dat is gelukt."

Lees meer ...

Rosalie Fleuren over oudejaarsconferences

14 december 2020

Rosalie Fleuren is cabaretrecensent bij de Theaterkrant. In aanloop naar 31 december bezoekt ze regelmatig oudejaarsconferences van verschillende cabaretiers. Hoog tijd om haar te spreken over de ontwikkeling van deze Nederlandse theatertraditie, en hoe deze vorm krijgt in deze coronatijd.

""De cabaretiers die nu dat podium krijgen, hebben vaak een stem die in allerlei vormen en maten al veel aan bod komt. Ik ben veel nieuwsgieriger naar mensen die minder stem hebben.""

Lees meer ...

{{{bron-afbeelding}}}

Igor Vrebac over het maakproces van zijn voorstellingen
{{{bron-afbeelding}}}

16 november 2020

Igor Vrebac studeerde in 2012 af aan de mimeopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In zijn werk onderzoekt hij thema’s rondom identiteit, zoals gender of geloof. Hij wil mensen graag een zelfreflectie bieden. Zijn spelers gaan daarvoor tot het uiterste.

"Ik zie een maakproces ook als een verwerkingsproces. Ik wil geen therapeut uithangen, maar ik vind het onderdeel van kunst maken. Kunst is er om te helen en als wij dat niet een beetje doen, gaat het publiek dat ook niet doen."

Lees meer ...

Francesca Lazzeri over haar bijzondere mimevoorstellingen

10 november 2020

Francesca Lazzeri studeerde in 2016 af van de mimeopleiding. In haar voorstellingen bevraagd ze de positie van de mens, en brengt ze haar spelers in bijzondere situaties.

"In de voorstelling werd een speler vacuüm gezogen. Hij had een mobiele telefoon bij zich. De toeschouwer werd gebeld en dan hadden ze een gesprek van 15 minuten."

Lees meer ...

{{{bron-afbeelding}}}

Jan van Hemert blikt terug op zijn carrière
{{{bron-afbeelding}}}

20 oktober 2020

ij binnenkomst liggen er al een aantal ontwerptekeningen klaar op de bank. “Dit zijn een paar hele goede vind ik zelf. Deze stelt bijvoorbeeld precies Siberië voor.” We zijn thuis bij decorontwerper, -schilder en decorateur Jan van Hemert, in zijn huis in Amsterdam Nieuw-West waar hij al sinds zijn 27e woont. In het huis is de geschiedenis van bijna zeventig jaar werk in het theater op verschillende plekken terug te zien. Zo’n lange periode staat garant voor vele verhalen en anekdotes, waar Van Hemert graag over vertelt.

"Ik liep laatst na afloop van de voorstelling Was Getekend, Annie M.G. Schmidt langs de Stadsschouwburg terug naar de tram, en toen stond er een oude bekende daar bij de artiesteningang een sigaretje te roken. ‘Hallo, leef jij nog?’ vroeg hij licht verbaasd."

Lees meer ...

Suzanne Verboeket over jeugdtheaterfestival De Betovering

19 oktober 2020

Al twintig jaar lang vindt in de herfstvakantie De Betovering plaats, een Haags jeugdtheaterfestival met internationaal aanbod. Suzanne Verboeket is al vijftien jaar directeur van dit festival en blijft groots dromen over de toekomst ervan. "Ik wil de stad op z’n kop zetten." We spraken haar over de ontwikkeling van het festival, en de aanpassingen die gedaan moesten worden vanwege nieuwe Coronamaatregelen.

""Het zou mooi zijn als je door de hele stad op het verkeerde been gezet wordt; dat het beroep dat we doen op je verbeeldingskracht nog verder gaat dan nu."

Lees meer ...

{{{bron-afbeelding}}}

Rogier in 't Hout over jeugdtheater
{{{bron-afbeelding}}}

9 oktober 2020

Rogier in ‘t Hout wisselt het graag af: de acteur speelt al ongeveer dertig jaar zowel jeugdtheater als theater voor volwassenen. Morgen gaat hij met de Toneelmakerij in première met De Tantes, een voorstelling voor 7+. Wat vindt hij zo leuk aan deze doelgroep?

"De directrice van het New Victory Theater had ons gezien en zei toen: ‘Ik probeer in mijn programmering naar jullie niveau te komen.’"

Lees meer ...

David Middendorp over dans en technologie in zijn werk

9 september 2020

David Middendorp, choreograaf en artistiek leider van Another Kind of Blue, verweeft in zijn werk de dans met de technologie. Zo maakte David eerder al een voorstelling waarin hij de interactie opzoekt tussen drones en dansers. Op dit moment werkt hij aan de voorstelling HandsON, een virtual reality-voorstelling die begin oktober op het Festival Nederlandse Dansdagen Digitaal in première gaat. Waar haalt David zijn inspiratie vandaan, en wat komt er allemaal kijken bij het maken van deze unieke en bijzondere voorstellingen?

"Uiteindelijk wil ik naar een vorm toe waarbij de drones en dansers als het ware een improviserend duet met elkaar dansen."

Lees meer ...

{{{bron-afbeelding}}}

Loes Luca over spelen op De Parade
{{{bron-afbeelding}}}

15 augustus 2020

Dit jaar bestaat Reizend theaterfestival De Parade 30 jaar, maar door de gevolgen van COVID-19 missen we deze zomer de zweefmolen, poffertjes en vooral de kleurrijke tentjes en net zo kleurrijke artiesten. Theatermaker Loes Luca was vanaf het begin van De Parade betrokken, onder andere met de band Nénette et Les Zézettes, jarenlang een grote hit op het festival. Ze deelt haar warme herinneringen aan 30 jaar Parade.

"Vaak dachten we dat het wel mee zou vallen met de regen, en moesten we toch weer met z’n allen de stad in om kaplaarzen te kopen."

Lees meer ...

Frédérique Sluyterman van Loo over het spelen van Conny Stuart

12 augustus 2020

In 2017 en 2018 schitterde Frédérique Sluyterman van Loo in de rol van Conny Stuart in de musicalproductie Adèle Conny Jasperina – de grote drie. Komend najaar is ze opnieuw te zien als de veelzijdige comédienne, zangeres en actrice. Hoe is het om als actrice onderzoek te doen naar en in de huid te kruipen van een Nederlandse theatergrootheid?

"De eerste zinnen uit dat interview spreekt ze zo keurig uit, dat ik deze zinnen ook altijd hardop zei voor aanvang van de voorstellingen."

Lees meer ...

{{{bron-afbeelding}}}

Tobias Kokkelmans over opera
{{{bron-afbeelding}}}

29 mei 2020

Tobias Kokkelmans is dramaturg bij onder andere Operadagen Rotterdam. Met achtergrond in zowel theater- als muziekwetenschap slaat hij bruggen tussen de verschillende disciplines die bij opera en muziektheater komen kijken. Helaas kon deze editie van de Operadagen niet doorgaan zoals gepland. Wat zijn Tobias’ wensen voor het festival en het veld?

"Inmiddels zie je dat de nieuwste generaties, maar ook de oudere generaties, durven het woord ‘opera’ weer te gebruiken. Daar ben ik blij mee, want het gaat om 400 jaar geschiedenis, en eigenlijk nog veel meer."

Lees meer ...

Bob Oosthoek in het verzet

31 maart 2020

Acteur Bob Oosthoek speelde na zijn afstuderen in 1934 bij onder meer Het Residentie Tooneel, tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Toen de keuze daar was om al dan niet lid te worden van de Kultuurkamer, besloot hij niet te tekenen en in het verzet te gaan. Uiteindelijk overleefde hij de oorlog niet. Theaterwetenschapper Eva van der Weerd deed onderzoek naar zijn leven en vertelt over zijn oorlogsjaren.

"In het gesprek dat ik had met zijn dochter, benoemde ze zichzelf op latere leeftijd wel afvroeg waarom haar vader dit gevaar heeft opgezocht."

Lees meer ...

{{{bron-afbeelding}}}

Pol Eggermont over het Pop Arts Festival
{{{bron-afbeelding}}}

17 maart 2020

Jaarlijks zet het Pop Arts Festival het aanbod van beeldend theater in de spotlights. Tijdens de aankomende elfde editie van het festival zijn weer vele uiteenlopende voorstellingen te zien. Artistiek directeur Pol Eggermont legt uit waarom juist bij dit genre die verscheidenheid zo groot is en wat dit festival bijzonder maakt.

"De term ‘poppentheater’ gebruik ik bijvoorbeeld zelf ook eigenlijk zelden. Het zou hetzelfde zijn als je zou zeggen dat je naar ‘mensentheater’ gaat kijken."

Lees meer ...

Jeremy Baker over Stephen Sondheim

28 februari 2020

Als vertaler en dramaturg werkte Jeremy Baker mee aan verschillende Sondheim-voorstellingen van producent PIT Producties. In Into The Woods speelde hij bovendien zelf mee. Hoe is het om Sondheims stukken vanuit die verschillende hoeken te benaderen? En wat komt er kijken bij een goede Sondheimvertaling?

"Het lijkt wel alsof er ooit door iemand is bedacht dat Sondheim moeilijke muziek maakt, en dat dit door overlevering van de pers nog elke keer ter sprake komt."

Lees meer ...

{{{bron-afbeelding}}}

Esther Maas over Stephen Sondheim
{{{bron-afbeelding}}}

27 februari 2020

Zangeres, actrice en producent Esther Maas geeft in de voorstellingen die ze produceert volop de ruimte aan de muziek. Met ruime aandacht voor de partituur, een live orkest en veel vocale voorbereidingstijd probeert ze een brug te slaan tussen de commerciële maatstaf en een artistieke visie. Het werk van Stephen Sondheim blijkt hiervoor geschikt, en dus produceerde ze al eerder Putting It Together en Into The Woods.

"Nu kan ik gaan wachten totdat de voorstelling hierheen gaat komen, maar dat gaat toch niet gebeuren. Dan kan ik het beter zelf gaan produceren.""

Lees meer ...

Koen van Dijk over Stephen Sondheim

17 februari 2020

Koen van Dijk is als schrijver, vertaler en regisseur betrokken bij talloze musicalproducties. Met Stephen Sondheim heeft hij een bijzondere band. Hij vertaalde en regisseerde veel van zijn stukken, zoals Sweeney Todd, Into The Woods en West Side Story, en ging zelfs bij hem op bezoek in New York.

"Ik moest helemaal niet naar New York, maar toen ik te horen kreeg dat het mocht, heb ik al mijn spaargeld bij elkaar gelegd en ben ik gegaan."

Lees meer ...

{{{bron-afbeelding}}}

Edit deze pagina