Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamIrving Berlin
Volledige naamIsrael Isidore Beilin
Geboortedatum11 mei 1888
Geboorteplaats Tjoemen
Overlijdensdatum22 september 1989
Overlijdensplaats New York
BeroepComponist
IMDb-profiel0000927
IBDb-profielirving-berlin-6452
VIAF-profiel19864566
 Website
Irving Berlin

Irving Berlin (1888 - 1989) was een Amerikaans componist en liedjesschrijver van Russische afkomst.

Biografie

Irving Berlin ( 1888-1989), geboren in Rusland, emigreerde met de rest van zijn familie naar de Verenigde Staten in 1893. Na het overlijden van zijn vader in 1896 werd hij gedwongen te werken om te overleven. Hij had verschillende baantjes op straat waaronder verkopen van kranten en muziek spelen. De harde realiteit van werken of verhongeren zou een blijvend effect hebben op de manier waarop Berlin geld behandelde. In 1911 lanceerde het lied "Alexander's Ragtime Band" een muzikale carrière die meer dan 1000 liedjes zou omspannen, waaronder menig hit uit een Broadway musical.

Irving Berlins eerste liedje waarvoor hij genoemd staat was "Marie from Sunny Italy" in 1907, het jaar waarin hij zijn naam veranderde. Hij kreeg 37 cent voor het lied.

Hij schreef ook muziek voor veel Hollywoodfilms waaronder Top Hat (1935) alsook liedjes zoals "White Christmas" uit de film Holiday Inn (1942). Zijn bekendste Broadway stuk is waarschijnlijk Annie Get Your Gun (1946), geïnspireerd op de Wild Westshow van Buffalo Bill. Hij stopte met het schrijven nadat Mr President (1962) onsuccesvol was.

Hoewel hij een succesvolle muzikale carrière had, leerde Berlin nooit piano te bespelen zoals gebruikelijk; hij speelde in één toonsoort gebruikmakend van voornamelijk de zwarte toetsen. Ook leerde hij nooit muziek goed te lezen of schrijven; zijn stukken werden door een assistent opgeschreven.

In zijn latere jaren zonderde hij zich af, en verscheen niet op het feestje dat voor zijn honderdste verjaardag werd georganiseerd.

Irving Berlin overleed in New York City op 101-jarige leeftijd, en ligt begraven op het Woodlawn Cemetery in The Bronx, New York.

In 2000 ging in Nederland de wereldpremière 'There's No Business Like Show Business' in de theaters met Jon van Eerd in de rol van Irving Berlin. Deze musical is ook op CD uitgebracht.

Trivia

  • In de film Star Trek: Nemesis zingt Data op het huwelijksfeest van Riker en Troi uit het werk van Irving Berlin. Daar Worf met een kater zit, kan hij dit niet erg waarderen.
  • Berlin riep ooit op om de versie die Elvis Presley had gemaakt van White Christmas te boycotten.

Bronnen