Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamJorge Fatauros
Geboortedatum1920
Geboorteplaats Buenos Aires
BeroepDanser, Fotograaf
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
VIAF-profiel281737531
RKD-profiel274290
 Website

Jorge Fatauros (1920) is een Argentijnse ballet- en later tangodanser en fotograaf.

Biografie

Hij was als balletdanser verbonden was aan het Stuttgarter Ballett, het Nederlands Dans Theater, gedurende het seizoen 1967/1968 en vervolgens aan het Het Nationale Ballet in de periode 1968/9172.

Vervolgens ontwikkelde hij zich als dansfotograaf en was actief tot 1998 bij gezelschappen als Het Nationale Ballet, het Nederlands Dans Theater, Scapino Ballet en het Werkcentrum Dans. Fatauros richtte zich uitsluitend op de dans en heeft niet voor andere podiumkunsten gefotografeerd.

Als dansfotograaf heeft Fatauros een zeer conventionele insteek. Hij fotografeert de balletten van midden voor, het ideale toeschouwersstandpunt. Enkele malen neemt hij een positie iets van zij in, maar nooit verlaat hij het toeschouwersstandpunt of betreedt hij het podium. Doordat hij meestal medium en overzichtfoto’s maakt, geven zijn foto’s een overzichtelijke blik op het toneel die de toeschouwer ook ziet. Fatauros zoomt niet in op details of emoties, maar laat het geheel zien. De dansers worden vaak helemaal, ten voeten uit, weer gegeven. Hierdoor komt de nadruk te liggen op de dans en de preciese uitvoering hiervan. Het gevoel voor timing van de fotogaaf is hierbij belangrijk, een fractie van een seconde te laat afdrukken en de pose is al niet meer in zijn hoogtepunt, waardoor de spanning uit de foto is. Door precies de top van de beweging weer te geven, ontstaat het gevoel dat deze eeuwig door blijft gaan. Een voorbeeld hiervan is het gewichtsloze moment in de sprong. De danser lijkt niet naar boven of naar beneden te gaan, maar te blijven zweven in de lucht. Fatauros is een ster in het vast leggen van de hoogtepunten, wat waarschijnlijk mede veroorzaakt wordt door zijn achtergrond in de dans.

Bij het fotograferen van het corps de ballet is de juiste timing moeilijker. Het is nagenoeg onmogelijk voor de dansers om compleet synchroon een beweging uit te voeren. Dit valt meestal niet op bij het zien van de voorstelling, door de snelheid van de dans. Maar een foto is een registratie van een fractie van een seconde, waardoor zulke onzuiverheden vaak wel naar voren komen.

Waar andere fotografen de dansers naderen en op een dynamische, intensieve manier weergeven, houdt Fatauros nog steeds afstand tot de dansers en geeft ze meer objectief weer. Zijn foto’s zijn over het algemeen donker, wat vooral door de zwarte achtergronden en lastige belichting van het toneel wordt veroorzaakt. Dit zorgt ervoor dat de eventuele zwarte danskleding van de dansers weg valt tegen de achtergrond. Dit resulteert vaak in onduidelijke beelden. Fatauros maakt gebruik van een neutraal tot sterk contrast, al naar gelang het soort ballet en de belichting toelaat. De foto’s van de klassieke balletten hebben vaak een neutraal contrast, waardoor er duidelijk herkenbare beelden ontstaan. Bij meer modernere dansen heeft hij meer speling. Inherent aan de eisen van de klassieke dansfotografie tonen de foto’s geen bewegingsonscherpte.

Fatauros is een conventionele dansfotograaf die de dans voor zich laat spreken in zijn foto’s zonder zelf creatieve toevoegingen te maken. Hij laat de dansers echter nooit poseren voor de foto, maar fotografeert hen tijdens de dans. Hierdoor zijn de foto’s spannender en bezitten ze een gevoel van dynamiek. Met als gevolg dat de foto’s een uitstekende weergave van de voorstelling zijn.

Na zijn carrière als fotograaf ontwikkelde hij zich als een danser en leraar van de Argentijns tango, zie daarvoor zijn website

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen.
NB. voorstellingen zijn benoemd naar de première-datum en zijn niet noodzakelijk ook de data van zijn optreden.

 
Graduation Ball - Het Nationale Ballet - 1961-11-27
Carmina Burana - Nederlands Dans Theater - 1962-09-24
9 Bewegingen - Nederlands Dans Theater - 1967-12-16
Time out of mind - Het Nationale Ballet - 1969-10-08
De droom - De Nederlandse Operastichting - 1971-03-04
Contrasten - Holland Festival - 1971-06-17
Geverfde vogels - Het Nationale Ballet - 1971-10-13
De schone slaapster - Het Nationale Ballet - 1972-03-28
Romeo en Julia - Toneelgroep Amsterdam - 2004-03-21
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd voor de fotografie

Opdrachtgevers

Jorge Fatauros heeft onder andere gefotografeerd voor:

Trivia

Jorge Fatauros was getrouwd met de Nederlandse danseres Hanneke Berlage. Zij hebben samen een dochter Vanessa Fatauros die zich eveneens ontwikkelde als danseres van de Argentijnse tango en o.a studeerde in Buenos Aires.

Bronnen