Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Julia Cuypers 367118.jpg

NaamJulia Cuypers
Volledige naamRosalie Cuypers
Geboortedatum4 september 1871
Geboorteplaats Sint Jans Molenbeek
Overlijdensdatum12 april 1952
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel0194083

Julia Cuypers (1871 - 1952) was een uit België afkomstige Nederlands actrice in theater en film.

Biografie

Cuypers werd met de voornaam Rosalie geboren in België. Al op 7-jarige leeftijd maakte ze haar debuut in het theater. Ze speelde in verschillende toneelstukken in Antwerpen en groeide al snel uit tot een publieksfavoriet. Ze moest regelmatig rollen spelen die haar niet lagen. Zo speelde ze op 12-jarige leeftijd een vrouw van 35 jaar oud. Op een gegeven moment kreeg ze uitnodigingen te acteren in Amsterdam. Ze was kort te zien in het toneelstuk Bedelaar, maar wilde al snel terug naar België. Ze besloot later toch te werken in Nederland, toen de gebroeders Van Lier haar een contract aanboden. Voor een periode speelde ze zowel in België en Nederland, maar verhuisde later voorgoed naar Nederland.

Cuypers trouwde met een van deze gebroeders en trad dan ook regelmatig op onder de naam Julia van Lier-Cuypers. Aan het begin van de eeuwwisseling groeide ze uit tot een van de grootste theaterspelers van Nederland. Ze speelde de hoofdrollen in verschillende bekende toneelstukken, waaronder Zaza, Roze Kate, Het Arendsjong en Silvia Silombra. Ze bleef decennia lang actief in het theater en ging pas in 1948 met pensioen. Gedurende de jaren 10 speelde ze ook in enkele films en kreeg daarvoor veel lof van recensenten. Ze stierf op 80-jarige leeftijd.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Barnes van New York - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1889-03-13
De roovers - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1891-08-08
Onschuldig veroordeeld - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1891-08-15
Jane Shore, de Koningin voor één dag - Hollandsch Tooneelgezelschap o.l.v. Van Lier - 1892-02-10
Verkochte glimlachjes (La marchande de sourires) - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1892-07-02
Belsama - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1893-05-13
Het drama uit de Rue de la Paix - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1893-05-31
De verborgenheden van den slottoren van Vincennes - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1893-06-17
De fabriekssmid - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1893-07-01
Judas - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1893-07-16
Hendrik III - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1893-07-30
Martelares - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1893-08-25
Anna Boleyn - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1894-05-26
A basso porto - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1894-06-30
Fédora - Vereenigde Tooneelisten o.l.v. Joseph van Lier - 1897-02-10
Twee straatjongens (Les deux Gosses) - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1897-08-21
Frou-frou - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1898-06-29
De twee weezen - Afdeling Toneel Amsterdamsch Lyrisch Tooneel - 1902-12-26
Gravin Sarah - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1903-03-10
De twee pierrots - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1903-05-16
Asra - Haarlemsch Tooneel - 1903-12-10
Schakels - Haarlemsch Tooneel - 1903-12-24
Voerman Henschel - Haarlemsch Tooneel - 1904-04-04
Een sociale misdaad - Haarlemsch Tooneel - 1904-04-23
Vrouw blijft vrouw - Haarlemsch Tooneel - 1904-05-05
Mama Colibri - Amstels Tooneelgezelschap - 1905-09-01
Fédora - Amstels Tooneelgezelschap - 1905-11-25
Eva - Amstels Tooneelgezelschap - 1906-04-18
Vorstenschool - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1907-09-28
Zoraya (La Sorcière) - Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1908-01-23
Simson - Hollands Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) - 1908-03-31
Narciss - Tournee Louis Bouwmeester - 1909-03-27
Silvia Silombra - Koninklijke Vlaamsche Schouwburg Brussel - 1910-01-07
Een stem uit de bergen - Nöggerath Podiumvoorstellingen - 1910-03-16
Die in duister leven - N.V. De Tooneelvereeniging - 1912-09-28
De lijfgarde - N.V. De Tooneelvereeniging - 1912-10-09
Op Hoop van Zegen - N.V. De Toneelvereeniging - 1912-10-26
Op hoop van zegen - N.V. De Tooneelvereeniging - 1912-11-15
De sphinx - N.V. De Tooneelvereeniging - 1912-12-24
Silvia Silombra - N.V. De Tooneelvereeniging - 1913-05-04
Magda - N.V. De Tooneelvereeniging - 1913-12-20
Pro Domo - N.V. De Tooneelvereeniging - 1914-01-21
Asra - N.V. De Tooneelvereeniging - 1914-05-23
Muis - N.V. De Tooneelvereeniging - 1914-11-18
Majoor Barbara - N.V. De Tooneelvereeniging - 1915-09-02
Roman, 2e deel - N.V. De Tooneelvereeniging - 1916-01-13
Blank en Bruin - Gelegenheidscombinaties - 1916-11-26
Salome - Gezelschappen Henri Brondgeest - 1917-06-09
Schakels - Het Hollandsch Tooneel - 1918-09-28
De man die doodde - Het Hollandsch Tooneel - 1918-11-16
Dokter Klaus - Het Hollandsch Tooneel - 1918-12-18
Narciss - Het Hollandsch Tooneel - 1919-01-30
Voerman Henschel - Het Hollandsch Tooneel - 1919-04-05
Uriël da Costa - Het Hollandsch Tooneel - 1919-04-19
Silvia Silombra - Gelegenheidscombinaties - 1920-03-31
Prulletje - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1920-09-09
De overgang - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1920-11-15
Het offer van Abraham - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1920-12-13
Mevrouw Warren's bedrijf - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1921-02-09
Marguerite Gauthier - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1921-04-24
Hofgunst - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1921-10-27
Madame Sans-Gêne - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1922-03-25
'n Schoon avontuur - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1922-05-10
Fientje Beulemans (Le mariage de mademoiselle Beulemans) - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1922-05-24
De groote Don Juan (The great lover) - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1922-08-02
Zaken zijn zaken - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1922-09-09
Dokter Klaus - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1922-09-27
Sara Burgerhart - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1922-11-16
Silvia Silombra - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1922-11-29
Fedora - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1923-02-08
De fakkelloop (La course du flambeau) - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1923-04-11
De hofslachter - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1923-04-21
Lady Windermere's waaier - Het Hollandsch Tooneel - 1923-10-28
Kaïn - Het Hollandsch Tooneel - 1923-12-14
Pro domo - Het Hollandsch Tooneel - 1923-12-24
Silvia Silombra - Het Hollandsch Tooneel - 1924-02-07
Allerzielen - Gezelschap Grand Théâtre - 1924-12-03
Alles voor vader - (1922-1930) NV Het Rika Hopper Tooneelgezelschap - 1927-10-15
De koningin had bezoek - (1922-1930) NV Het Rika Hopper Tooneelgezelschap - 1927-11-27
Scrooge en Marley - (1922-1930) NV Het Rika Hopper Tooneelgezelschap - 1927-12-17
… overige resultaten

Filmografie

  • 1913 Silvia Silombra - Silvia Silombra
  • 1914 De Zigeuneri] - Zus van professor Mortman
  • 1915 Koningin Elisabeth's Dochter - Julia Berna
  • 1936 Lentelied - Waardin van Hotel 'De Zon'
  • 1937 Amsterdam bij Nacht

Bronnen