Koordirigent

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Een specifieke beroepsaanduiding voor de persoon die leiding geeft aan een koor of een ander soort muziekensemble van voornamelijk menselijke stemmen. Wanneer het om een koor gaat dat concerten geeft, is zo'n specificatie niet echt noodzakelijk. Maar in de muziektheater-wereld waarin een koor meestal niet alleen de voorgeschreven zang uitvoert, maar daarbij ook zichtbaar op het toneel een rol of zelfs verschillende individuele rollen vervuld, is zo'n specificatie wel verhelderend.

Voor de voorstelling in z'n geheel is er meestal een andere dirigent die de algehele muzikale leiding van de voorstelling zal hebben. De koorleden zullen dan ook tijdens de voorstelling meestal de directie-aanwijzingen van die dirigent dienen te volgen. Omdat in veel voorstellingen de koordirigent zelf soms geen specifieke uitvoerende taak meer heeft, vindt men in de programmaboeken wel de aanduiding: instudering of ingestudeerd door, gevolgd door de naam van de koordirigent.

De instudering van de koorpartijen door de koordirigent is verder geheel vergelijkbaar met het werk van de dirigent bij de instudering van de muziek van een ensemble van louter muziekinstrumenten.