Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

l'Opéra National de Paris is de naam van het de belangrijkste opera instelling in de Franse hoofdstad Parijs. Het draagt sinds 1994 deze naam, maar het instituut bestaat als sinds 1669, toen het door Lodewijk de XIVe werd opgericht en een aantal jaren later de naam kreeg van Académie Royale de Musique. Dit instituut werd vervolgens geassocieerd met de in 1661, eveneens door Lodewijk de XIV, opgerichte Académie Royale de la Danse. Door de jaren heen bleven beide instituten de basis vormen van wat thans met de Opéra National de Paris wordt bedoeld.

Het instituut kan beschikken over meerdere grote theater gebouwen, waaronder het fraaie 19e eeuwse gebouw van de Opéra Garnier (sinds 1875), dat echter in de spreektaal nog vaak met L'Opera de Paris wordt aangeduid en het moderne gebouw van de Opéra Bastille (sinds 1989).

Aan het instituut zijn behalve een operaorganisatie met eigen koor en orkest {Orchestre National de L'Opera de Paris) ook het nationale balletgezelschap verbonden onder de naam Ballet de l' Opéra de Paris.

Zie verder wikipedia of uitgebreider wikipedia in het Engels. Zie voor actuele informatie de website van het instituut in het Engels.

Voorstellingen

Een chronologisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht, c.q. die in Nederland te zien is geweest en (mede) door dit operahuis werden geproduceerd, voor zover geregistreerd in de productiedatabase onder de naam L'Opéra National de Paris / Bastille

 
FAMA - Klangforum Wien - 2007-06-12
Blessed - Damaged Goods - 2007-09-21

en idem onder de naam Opéra National de Paris

 
Into The Little Hill - Holland Festival - 2007-06-16
La Juive - De Nederlandse Opera - 2009-09-04
De legende van de onzichtbare stad Kitesh en het meisje Fevronja - De Nederlandse Opera - 2012-02-08
Jephtha - De Nationale Opera - 2016-11-09

Bronnen