Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

La bohème - Giacomo Puccini

(Aantal:0)
Unknown.png

Oorspronkelijke titelLa bohème
Overige inspiratiebronnenScènes de la vie bohème van Henri Murger (1849)
Libretto (met teksten van)Luigi Illica, Giuseppe Giacosa
ComponistGiacomo Puccini
Wereldpremière op1 februari 1896
Wereldpremière teTeatro Regio, Turijn
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal speelt zich af in het bohemien Parijs, waar een groep kunstenaars probeert te overleven. Van hen worden de dichter Rodolfo en de borduurster Mimi, een paar. Hij verlaat haar omdat het voor haar uiterst zwakke gezondheid beter is in te gaan op de avances van een rijke aanbidder. Mimi verlaat deze weldoener en zwaar ziek en verzwakt keert zij terug naar Rodolfo, die samen met de vrienden alles geven om haar in leven te houden, tevergeefs.

Verdere informatie

Een Italiaanse opera in vier bedrijven, gecomponeerd door Giacomo Puccini op een libretto door Luigi Illica en Giuseppe Giacosa, gebaseerd op het half autobiografische boek Scènes de la vie bohème van Henri Murger uit 1849.

Wereldpremière Theatro Regio, Turijn

Naast deze opera van Puccini bestaat er een eerdere opera uit 1897 met dezelfde titel en eveneens gebaseerd op het werk Murger, gecomponeerd door Ruggero Leoncavallo, waarvoor de componist zelf het libretto schreef.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'La bohème '

...meer