Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Le spectre de la rose - Michel Fokine

(Aantal:0)
Unknown.png

Gebaseerd opgedicht van Théophile Gautier
Libretto (met teksten van)Jean Louis Vaudoyer
MuziekCarl Maria von Weber
ChoreograafMichel Fokine
Wereldpremière op19 april 1911
Wereldpremière teThéâtre de Monte Carlo, Monte Carlo
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De slaapkamer van een jonge vrouw, ca. 1830. De jonge vrouw komt haar kamer binnen, gekleed in een witte hoed en baljurk. Ze is een debutante en kwam net thuis van haar eerste bal. Ze heeft een roos bij, een souvenir van de avond. De jonge vrouw gaat in een stoel zitten en valt in slaap. De roos slipt van tussen haar vingers en valt op de vloer.

Een gedaante verschijnt aan het raam: de geest van de roos. Hij betreedt de kamer en nadert de jonge vrouw. Hoewel zij slaapt, gaat ze rechtop staan. De slapende vrouw en de geest van de roos gaan aan het dansen. Nadien leidt de geest de debutante terug naar de stoel. Hij geeft haar een kus en springt door het raam opnieuw de nacht in. De vrouw ontwaakt. Ze raapt de gevallen roos op en geeft die een kus.

Verdere informatie

Le spectre de la rose is een kort ballet van Michel Fokine, gemaakt voor Les Ballets Russes op een pianostuk van Carl Maria von Weber (Afforderung zum Tanz, bewerkt door Hector Berlioz), op een libretto van Jean Louis Vaudoyer en gebaseerd op een gelijknamig gedicht van de Franse schrijver Théophile Gautier uit 1838.

Wereldpremière: 19 april 1911, Théâtre de Monte Carlo

Zie verder Wikipedia

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Le spectre de la rose '