Librettist

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Librettist is de beroepsaanduiding van de persoon die in de wereld van de opera en operette de schrijver is van de tekst. In een programmaboekje kan deze persoon ook vermeld staan onder de aanduiding: libretto. Doorgaans kan men deze aanduiding ook tegenkomen in programmaboekjes van grote musicals voor de aanduiding wie de teksten heeft geschreven.

De term librettist kan men gelijk stellen aan de aanduiding auteur en in de Productiedatabase wordt de librettist dan ook meestal geregistreerd als zodanig. Echter, hierdoor kan verwarring ontstaan op wiens naam een bepaalde muziektheater-voorstelling staat. Een toneelstuk staat immers altijd op de naam van de schrijver van de tekst = auteur van het stuk. Bij een opera, operette en veel musicals echter is het gebruik om het stuk op naam te zetten van de componist en is daarmee in de brede zin van het woord auteur van het betreffende muziektheater-werk.

Overigens was dat in de eerste twee eeuwen van de ontwikkeling van de opera niet altijd zo. Tot en met de achttiende eeuw stond een opera ook vaak op naam van naam van de librettist. De vraag wat het belangrijkste in de opera: de muziek of de woorden of anders gezegd: wie belangrijker is, de componist of de librettist, is een discussie die sinds het ontstaan van de opera rond 1600 in Italië wordt gevoerd.

Zie voorts ook de beroepsaanduiding: Tekstschrijver

Zie hier een overzicht van personen die specifiek worden aangeduid als librettist