Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Gebaseerd opLucia di Lammermoor - Gaetano Donizetti

Lucie de Lammermoor = Lucia di Lammermoor is een tragische Italiaanse opera in drie bedrijven van Gaetano Donizetti op een libretto van Salvatore Cammarano, gebaseerd op de historische roman The Bride of Lammermoor van Walter Scott

Wereldpremière:26 september 1835, Teatro San Carlo, Napels

Op 6 augustus 1839 werd deze opera onder dezelfde naam in een Franse vertaling en door Donizetti zelf gereviseerde versie, voor het eerst opgevoerd in Théâtre de la Renaissance, Parijs.

Context

De uitvoering van deze voorstelling werd op één avond uitgevoerd met Le Chalet van Adolphe Adam, op een libretto van Eugène Scribe en Anne Honoré Joseph Mélesville.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
  Rolverdeling en uitvoerenden

  NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

  Henri Ashton: Édouard Auer
  Lucie: Alice Wilhelm, Emma Albani
  Edgar: Émile Lestellier
  Arthur: Dhr. Vignet
  Raymond: Auguste Donval
  Gilbert: Bruno Galice    Bronnen

    • Annalen van de Operagezelschappen in Nederland 1886-1995