Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Portret van Maurice Dumas 367376.jpg

NaamMaurice Dumas
Volledige naamMaurits Bonavang
Geboortedatum14 oktober 1878
Geboorteplaats Arnhem
Overlijdensdatum17 juni 1937
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepActeur
TrefwoordenKomiek
Externe databases:
IMDb

Maurice Dumas (1878 - 937) was een Nederlandse komiek. Hij begon al op jeugdige leeftijd op te treden als komiek, vormde met zijn jarenlange echtgenote Duifje Schuitenvoerder een duettistenpaar, maar genoot vanaf 1906 ongekende populariteit als humorist-coupletzanger, gekleed in een zwarte met rood gevoerde cape en een hoge hoed. Hij werkte tot ver in de jaren dertig in ensembles en trad 's zomers op op kermissen. Hij schreef zijn eigen repertoire, meestal geënt op actualiteiten en leverde ook veel teksten aan collega's.

Een groot aantal door hem gezongen liedjes ("Japie is getrouwd", "Zeven dagen in de week", "De kolenman", "Was ik maar nooit getrouwd", "Oho, aha", "In de nachtkroeg moet je wezen", etc.) werd op de plaat vastgelegd. Dumas, zoals hij meestal genoemd werd, had ook veel succes in het buitenland, met name in Oostenrijk. In 1912 werkte hij in Nederlands-Indië, tijdens een tournee met o.a. Eduard Jacobs en Louis de Vriendt. Zijn echtgenote Duifje Schuitenvoerder was onder de naam Duifje de Haas ook van de partij. In september 1933 vierde Dumas zijn veertigjarig jubileum.

Zie ook: Column van Jacques Klöters over Maurice Dumas

Portretten van Maurice Dumas 367613.jpg.

Maurice Dumas. Links: Atelier Ganter, 1900. Rechts: Atelier Rembrandt, 1910. Collectie TIN.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

Bladmuziek

Dumas-Bladmuziek-Mathilde.jpg Dumas-Bladmuziek-Altijd.jpg Dumas-Bladmuziek-Jan.jpg

Dumas-Bladmuziek-Jongens.jpg Dumas-Bladmuziek-Leonora.jpg Dumas-Bladmuziek-Moderne.jpg

Bladmuziek van Maurice Dumas. Collectie TIN.

Trivia

  • Gehuwd met Duifje Schuitenvoerder (1874-1942) op 13-11-1901 te Amsterdam.
  • 40-jarig jubileum op 15-9-1933 in 's-Gravenhage.

Bronnen