Musicus

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Een musicus (ook wel muzikant) is een persoon die muziek maakt en ten gehore brengt. Dit kan zowel door middel van een instrument, dan ook wel aangeduid met instrumentalist, als met de eigen menselijke stem, doorgaans aangeduid met zanger.

Omdat musicus een algemene term is, worden instrumentalisten specifiek aangeduid naar het instrument dat zij bespelen, zoals violist, pianist, drummer, trompettist, of naar de groep van instrumenten waartoe het hunne behoort, bijvoorbeeld strijker, houtblazer, koperblazer, slagwerk.

Iedereen die muziek maakt kan men musicus of muzikant noemen. In werkelijkheid zijn er geheel verschillende niveaus en professionaliteit. Veel professionele musici hebben een conservatoriumopleiding gevolgd; anderen zijn geheel of gedeeltelijk autodidact.

Sommige musici componeren vooral muziek en hun muziek wordt doorgaans door andere musici ten gehore gebracht, anderen improviseren hun muziek zelf of samen met collega's en weer anderen brengen uitsluitend muziek ten gehore die door andere is gecomponeerd.

Voorts kan men musici indelen naar het soort muziek dat zij maken, bijvoorbeeld: klassieke muziek, jazz- of geïmproviseerde muziek, lichte muziek, popmuziek, etnische muziek, ook wel wereldmuziek genoemd etc. of men kan ze benoemen naar de situatie waarin zij muziek laten klinken: bijvoorbeeld orkestmusicus, straatmuzikant, solist etc.

In het theater is muziek, uitgevoerd door levende musici, van groot belang en vormt een twee-eenheid met diverse podiumkunsten (opera, ballet, musical etc.). Musici laten de muziek dan vaak klinken in grote ensembles vanuit de orkestbak, maar ook komt het regelmatig voor dat zij al of niet geheel zichtbaar en rol op het podium in een voorstelling spelen. Voorts zijn er tegenwoordig tevens diverse theatermakers die muziek, ten gehore gebracht door levende musici op het toneel, als uitgangspunt voor een theatervoorstelling nemen. Dit soort voorstellingen wordt benoemd als muziektheater.

Voor een overzicht van musici die verbonden zijn met voorstellingen in de podiumkunsten zie: Categorie:Musicus