Muzikale leiding

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Definitie voor de productiepagina's

In de Theaterencyclopedie wordt bij de registratie van de betrokkenen bij de totstandkoming van een voorstelling de term Muzikale leiding gebruikt voor de persoon in functie die het muzikale eindresultaat bepaalt van een voorstelling, in samenhang met alle andere creatieve elementen en uitvoerenden van een voorstelling. Doorgaans zal men deze persoon aanduiden als dirigent.

Er bestaat echter een dunne scheidslijn tussen dirigent en 'Muzikale leiding': de dirigent is als leider van een orkest of ensemble niet noodzakelijk ook degene die totale muzikale kwaliteit en samenhang van deze specifiek voorstelling heeft bepaald.

Door het veranderde gebruik van de begrippen door de jaren heen, kan het voorkomen dat een persoon als 'dirigent' is aangeduid, terwijl hij/zij verantwoordelijk was voor de muzikale leiding, of vice versa.

Achtergrond

De persoon aangeduid als de muzikale leiding, is in de praktijk meestal ook de dirigent voor de uitvoering door het orkest, muziekensembles, koren en/of solisten. Om deze reden worden de termen muzikale leiding en dirigent wel verwisseld. De laatste term is echter specifiek gericht op het beroep dat iemand uitoefent; hij/zij geeft dan als zodanig leiding aan de uitvoering van het orkest, ensembles e.d. waarbij het concept en de kwaliteit van de muzikale uitvoering eerder werden bepaald door de muzikale leiding.

Naast de term 'muzikale leiding', komt men ook de term muzikaal leider tegen. Hier wordt doorgaans de functie bedoeld in organisaties waarbij de muzikaal leider verantwoordelijk is voor het gehele muzikale beleid van die organisatie. In de praktijk zal hij/zij vaak de muzikale leiding hebben van de verschillende afzonderlijke producties van de organisaties en zal hij het merendeel van de voorstellingen fungeren als dirigent van het orkest, ensembles e.d.