Nederlands Philharmonisch Orkest

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Het Nederlands Philharmonisch Orkest is, samen met het Nederlands Kamerorkest, een van de meest veelzijdige culturele ondernemingen van Nederland. Het orkest ontstond in 1985 door fusie tussen het Amsterdams Philharmonisch Orkest, het Utrechts Symfonie Orkest en het Nederlands Kamerorkest.

Zie ook wikipedia en de informatie op de website van het orkest.

Als vaste orkestpartner van De Nationale Opera behoort het Nedpho, zoals het orkest ook kortweg wordt genoemd, tot de beste Europese operaorkesten. Het Koninklijk Concertgebouw is daarnaast de thuiszaal voor een gevarieerde concertprogrammering. Het orkest verbindt artistieke excellentie met gastvrijheid voor een breed publiek en neemt verantwoordelijkheid voor de toekomst met omvangrijke programma’s voor educatie en talentontwikkeling. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen. Marc Albrecht is sinds 2011 chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

Onder zijn leiding speelde het orkest bij DNO recentelijk onder meer de opera’s Elektra, Die Zauberflöte, Die Meistersinger von Nürnberg en Arabella. Het orkest boekte een groot succes met de integrale uitvoeringen van Der Ring des Nibelungen onder leiding van Hartmut Haenchen. In seizoen 2014-2015 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest bij DNO ook Lohengrin, La bohème en Macbeth.

Voorstellingen

Een overzicht van de voorstellingen waarbij het orkest geregistreerd werd vanwege de uitvoering van de muzikale begeleiding.

Externe Links