Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Paquita - Joseph Mazilier, Marius Petipa

(Aantal:0)
Unknown.png

Oorspronkelijke titelPaquita
Libretto (met teksten van)Paul Foucher
ComponistJoseph Mazilier
MuziekLudwig Minkus
ChoreograafJoseph Mazilier, Marius Petipa
Wereldpremière op1 april 1846
Wereldpremière teSalle Le Peletier, Parijs
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal speelt zich af in Spanje tijdens de aanwezigheid van het leger van Napoleon. De heldin is het jonge zigeunermeisje Paquita. Zij weet echte niet dat zij van adellijke afkomst is en ontvoerd door zigeuners toen ze nog een baby was. Ze redt het leven van een jonge Franse officier, Lucien d'Hervilly, die het doelwit is van een Spaanse gouverneur die hem wil laten vermoorden door Iñigo, een zigeunerhoofd. Door middel van een medaillon ontdekt ze haar afkomst, in feite de neef van Lucien. Ze worden verliefd en zij en de officier trouwen.

Verdere informatie

Paquita is in oorspong een romantisch ballet in twee bedrijven en drie scènes van de balletmeester Joseph Mazilier en later aangevuld en gereviseerd door choreograaf Marius Petipa, op muziek van Edward Deldevez. Er is sprake van een libretto van Paul Foucher.

Wereldpremière: 1 april 1846 , Salle Peletier, de Opéra te Parijs.

In 1847 werd het ballet in St. Petersburg door Marius Petipa opnieuw ingestudeerd, samen met Joseph Mazilier; Marius Petipa samen met de Franse danser Pierre-Frédéric Malavergne voor het keizerlijke ballet te St. Petersburg. Petipa voegde echter enkele nieuwe delen toe, waarvoor aanvullend muziek werd gecomponeerd door Ludwig Minkus.

Hoewel dit geheel tot 1926 repertoire hield in het Mariinsky theater waren het in later jaren vooral de delen die Marius Petipa had toegevoegd die door diverse balletgezelschappen als apart ballet worden uitgevoerd, terwijl het complete ballet vergeten leek.

Echter dankzij het feit dat de versie van Petipa is genoteerd volgens Stephanov notatieis het complete ballet wel te reconstrueren, hetgeen gedurende het seizoen 2014/2015 gebeurde door Russische choreograaf Alexei Ratmansky, bij het Bayerisches Staatsballett.

Voor meer gedetailleerde informatie over de inhoud van dit ballet, de verdere uitvoeringsgeschiedenis, muziek etc. zie wikipedia in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Het betreft het aparte ballet dat voornamelijk bestaat uit de door Marius Petipa toegevoegde delen en fragmenten daaruit.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Paquita '