Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pas de quatre - Jules Perrot

(Aantal:0)
Unknown.png

MuziekCesare Pugni
ChoreograafJules Perrot
Wereldpremière op12 juli 1845
Wereldpremière teHer Majesty's Theatre, Londen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Pas de Quatre legde de essentie van de romantische stijl vast toen de ballerina's met ingetogen lichtheid, delicatesse en evenwicht dansten. De stappen vereisen dat elk gebied van de klassieke ballettechniek wordt uitgevoerd. Deze gebieden omvatten adagio-bewegingen, petite allegro, groots allegro, snel voetenwerk, sierlijke positieveranderingen en de elegante en vloeiende armbewegingen die een kenmerkend element van Pas de Quatre zijn geworden. Elke ballerina heeft een individuele variatie, die achtereenvolgens wordt uitgevoerd tussen een opening en finale die door alle ballerina's samen worden gedanst. Deze variaties werden gechoreografeerd voor de première van de ballerina in elke rol, en werden ontworpen om de beste eigenschappen van elk te tonen.

Verdere informatie

Pas de quatre is een ballet divertissement in een akte van Jules Perrot, gemaakt voor de vier beste ballerina's van zijn tijd op muziek van Cesare Pugni.

Wereldpremière: 12 jui 1945, Her Majesty's Theatre, Londen.

Na de wereldpremière vonden slecht vier voorstellingen plaats. Vele choreografen hebben nadien als reconstructie, dan wel in een eigen choreografie dit ballet opnieuw doen uitvoeren.
Zie verder de door Google uit het Engels naar het Nederlands vertaalde Wikipedia.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Pas de quatre '