Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Petroesjka 163429.jpg


Scènefoto Het Nationale Ballet 1962

Oorspronkelijke titelPetrouchka
Overige inspiratiebronnenRussische poppenspel folklore
Libretto (met teksten van)Igor Stravinsky, Alexander Benois
ComponistIgor Stravinsky
ChoreograafMichel Fokine
Wereldpremière op13 juni 1911
Wereldpremière teThéâtre du Châtelet, Parijs
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal van de Russische pop Petroesjka speelt zich af tijdens het carnavalsfeest op de markt in St. Petersburg, waar een magier voor een verbaasd publiek drie poppen tot leven brengt en laat dansen: Petroesjka, de Ballerina en de Moor.
Dan verplaatst de scène zich naar de kamer van Petroesjka. Als pop heeft hij toch menselijke emoties en voelt zich als een gevangene van de magiër. Deze brengt plotseling de ballerina in zijn kamer. Petroesjka die een onvervulde liefde voor haar voelt, jaagt haar in zijn enthousiasme schrik aan en zij vlucht z'n kamer uit.
De derde scène speelt zich af in de kamer van de Moor. Ook daar komt de Ballerina binnen en zij valt voor de zijn charmes. Petroesjka wordt door de tovenaar naar de kamer van de Moor gebracht en valt deze aan, maar deze verslaat hem en jaagt hem de kamer uit, maar gaat er met zijn zwaard achteraan, gevolgd door de Ballerina.
De vierde scène keert terug naar de jaarmarkt, op zijn hoogtepunt en wordt verstoord door het gerommel in de poppenkast. De poppen breken uit de kast en de Moor slaat Petoesjka neer te midden van een angstige menigte De magier sust de gemoederen door te laten zien dat Petroesjka slechts een pop was.

De menigte vertrek terwijl de avond valt en de magiër sleept de lede pop Petroesjka achter zich aan, tot plots de geest van Petroesjka boven de poppenkast verschijnt en ook de magiër zich geschrokken afvraagt wat echt was en wat niet.

Verder informatie

Petroesjka is een ballet in vier taferelen, van de choreograaf Michael Fokine en van de componist Igor Strawinsky op een libretto van Igor Stravinsky en Alexandre Benois. Het is gebaseerd op de figuur Petroesjka uit de Russische folklore.

Wereldpremière: 13 juni 1911, Théâtre du Châtelet, Parijs.

De muziek van Strawinsky is tevens een concertstuk dat zelfstandig wordt uitgevoerd. Het werd in première gebracht door Ballets Russes van de Russische impresario Serge Diaghilev Strawinsky componeerde de muziek speciaal voor de choreografie van Michel Fokine.

Zie verder de wikipediapagina.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen. Het gaat om zowel complete producties als fragmenten.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Petroesjka '

Afbeeldingen