Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het ballet speelt zich af in een kamp van de Polovtsen, een Russische benaming voor steppevolkeren in de confederatie van Kyptsjaken en Koemanen. Het kamp ontwaakt pas, maar de inwoners zijn onrustig. De vrouwen verzamelen en paraderen voorzichtig voor de mannen. De mannen antwoorden opgetogen. Ze geven uitdrukking aan hun vreugde, kracht en vitaliteit. Opnieuw presenteren de vrouwen zich. Ditmaal maken ze volledig gebruik van hun verleidelijke, voluptueuze lichamen. Hierdoor aangespoord dansen de mannen tot ze uitgeput zijn. In de aanzwellende aanval van lust gooit iedere man een vrouw over zijn schouders. Ze worden aangevoerd door hun leider, die altijd net iets hoger kan springen en net iets meer razernij vertoont. Ten slotte trekken de vrouwen zich terug in hun tenten. De mannen zijn echter zo opgewonden dat ze blijven dansen.

Verder informatie

Polovetser dansen uit Prins Igor is een ballet van Michel Fokine op muziek van Alexander Borodin. Het ballet is een bewerking van het tweede bedrijf, Avond in het Polovetzer kamp, uit diens opera Prins Igor uit 1890. Het werk is gemaakt voor de Ballets Russes.

Wereldpremière: 18 mei 1909, Théâtre du Châtelet, Parijs.

Zie verder de Wikipedia.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Polovetser dansen uit Prins Igor '