Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pulcinella - Léonide Massine, Igor Strawinsky

(Aantal:0)
Unknown.png

Overige inspiratiebronnenVerhaal uit 1700: Quatre Polichinelles semblables; Comedia dell'arte
Libretto (met teksten van)Léonide Massine
ComponistIgor Strawinsky
ChoreograafLéonide Massine
Wereldpremière op15 mei 1920
Wereldpremière teL'Opéra National de Paris
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het ballet ontvouwt zich in een enkele akte. De personages zijn Pulcinella, zijn vriendin Pimpinella, zijn vrienden Furbo, Prudenza en Rosetta, en Florindo en Cloviello. Het verhaal begint met Florindo en Cloviello die een serenade brengen aan Prudenza en Rosetta. De twee vrouwen zijn niet onder de indruk en antwoorden door de aanbidders met water te overgieten. Prudenza's vader, een arts, verschijnt en jaagt hen weg.

Een nieuwe episode begint met Rosetta en haar vader. Rosetta danst voor Pulcinella en ze kussen. Pimpinella ziet hen echter en onderbreekt de scène. Florindo en Cloviello arriveren en zijn jaloers op Pulcinella: ze slaan hem in elkaar. Pulcinella werd gestoken, maar dit is echter doorgestoken kaart om Pimpinella medelijden te laten krijgen en Pulcinella te vergeven. Furbo verschijnt, vermomd als magiër en doet Pulcinella's lichaam herrijzen in bijzijn van eenieder. Pimpinella vergeeft Pulcinella inderdaad, en Prudenza en Rosetta geven toe aan Florindo's en Cloviello's avances. Het ballet eindigt met de bruiloft van de 3 koppels.

Verdere informatie

Pulcinella is een ballet in één akte van choreograaf Léonide Massine en componist Igor Strawinsky, gebaseerd op een 18e eeuws toneelstuk Quatre Polichinelles semblables.

Wereldpremière: 15 mei 1920, Opéra Garnier, Parijs.

Het ballet werd geschreven in opdracht van impresario Sergei Diaghilev, die een theaterwerk wilde gebaseerd op een libretto uit de Comedia dell'arte. Hij dacht dat de muziek daarvan was geschreven door Giovanni Battista Pergolesi, maar is vrmoedelijk van een aantal andere componisten. Deze muziek werd door Igor Strawinsky als basis gebruikt voor zijn eigen compositie. Zie verder wikipedia.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Pulcinella '