Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Rigoletto - Giuseppe Verdi

(Aantal:0)
Unknown.png

Geïnspireerd opLe Roi s'amuse - Victor Hugo
Libretto (met teksten van)Francesco Maria Piave
ComponistGiuseppe Verdi
Wereldpremière op11 maart 1851
Wereldpremière teTeatro la Fenice, Venetië
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De Hertog van Mantua leidt een leven vol pleziertjes en het veroveren van zoveel mogelijk vrouwen, waaronder de vrouwen dochters van zijn hovelingen. Monterone is woedend op de hertog, omdat hij zijn dochter heeft onteerd. De hofnar Rigoletto drijft de spot met zijn woede en hij vervloekt de hofnar.]]

Rigoletto maakt zich wel zorgen over deze vloek en wordt op weg naar huis aangesproken door de beroepsmoordenaar Sparafucile.

Thuisgekomen wordt hij verwelkomd door zijn dochter Gilda die hij daar verborgen houdt voor de zijn werkgever de hertog en de hovelingen. Rigoletti bezweert haar en haar huishoudster met niemand te spreken. Gilda vraagt zich af waarom zij zo weg gehouden wordt van de wereld en voelt zich ook schuldig omdat zij een jonge man heeft ontmoet op weg naar de kerk. Die jonge man verschijnt zodra Rigoletto weer weg is en hij en Gilda verklaren hun liefde voor elkaar.

Buiten sluipen de hovelingen bij het huis van Rigoletto met de bedoeling zijn vermeende liefje te ontvoeren. Rigoletto teruggedreven naar het huis, ontmoet hij de gemaskerde hovelingen, die hem vertellen dat ze de gravin van Ceprano voor de hertog gaan ontvoeren. Ze vragen of hij mee wil doen en binden hem vervolgens een blinddoek voor. Dan ontvoeren zij Gilda en laten Rigoletto vertwijfeld achter.

De hertog is teruggekeerd in het paleis en de hovelingen vertellen hem dat zij het liefje van Rigoletto hebben ontvoerd; de hertog gaat haar 'troosten'. Rigoletto komt binnen en smeekt de hovelingen te vertellen waar zijn dochter is, begrijpen dat Gilda zijn dochter is. Rigoletto begrijp daaruit dat ze bij de hertog is, maar inmiddels vetrokken, Gild geheel ontredderd achter latend. Rigoletto zweert dat hij zich zal wreken.

Rigoletto maakt een afspraak met de huurmoordenaar Sparafucile. Hij zal de hertog die door zijn aantrekkelijke zuster naar hun herberg is gelokt vermoorden. Gilda, houd ondanks alles nog steeds van haar 'arme student' de hertog en stuurt het moordplan in de war, waarbij zij zich laat vermoorden in plaats van de hertog. Rigoletto, die het lijk van de hertog zelf wilde zien, ontvangt nu een stervende Gilda.

Verdere informatie

Rigoletto is een populaire opera in drie bedrijven van Giuseppe Verdi op een Italiaans libretto van Francesco Maria Piave, dat is gebaseerd op het drama van Victor Hugo: Le Roi s'amuse uit 1832. De opera ging in première op 11 maart 1851 in het Teatro la Fenice, te Venetië.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Rigoletto '

...meer