Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png

Libretto (met teksten van)Gustave Vaez
ComponistGaetano Donizetti
Wereldpremière op7 mei 1860
Wereldpremière teOpéra Comique de Paris, Parijs
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Tijd: 18e eeuw - Plaats: De actie vindt plaats in een herberg op de weg van Genua naar Turijn .

In een herberg van Rita, de tirannieke en gewelddadige vrouw van de timide Peppe, ontdekt het paar dat hun leven in rep en roer komt door de onverwachte komst van Gaspar, Rita's eerste echtgenoot, van wie iedereen dacht dat ze verdronken waren. In werkelijkheid was Gaspar naar Canada gevlucht. In de veronderstelling dat Rita is omgekomen bij een brand, is Gaspar teruggekeerd om haar overlijdensakte op te halen, zodat hij kan hertrouwen. Als de twee elkaar ontmoeten, probeert Gaspar weg te rennen. Peppe ziet dit echter als een kans om zich te bevrijden van Rita's klappen omdat Gaspar haar wettige echtgenoot is. De twee mannen stemmen in met een spel waarbij degene die wint bij Rita moet blijven. Beiden proberen te verliezen, maar uiteindelijk is Gaspar de winnaar. Toch weigert Rita, die vaak geleden heeft onder de hand van Gaspar, terug te keren om zijn vrouw te worden. Gaspar, die doet alsof hij de hand heeft verloren,zet Peppe ertoe aan zijn liefde voor Rita te verklaren en zijn vaste voornemen om haar echtgenoot te blijven. De sluwe Gaspar, die zijn doel heeft bereikt, neemt afscheid van het verzoende stel.

Verdere informatie

Rita, of volledig Deux Hommes et une femme of Rita ou Le mari battu , is een Franse opéra comique in één bedrijf van Gaetano Donizetti op een Frans libretto van Gustave Vaez.

Wereldpremière: 7 mei 1860, Opéra Comique de Paris, Parijs.

Zie verder de door Google uit ht Engels naar het Nederlands vertaalde Wikipedia.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Rita '