Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Roméo et Juliette - Charles Gounod

(Aantal:0)
Unknown.png

Gebaseerd opRomeo and Juliet van William Shakespeare
Libretto (met teksten van)ules Barbier, Michel Carré
ComponistCharles Gounod
Wereldpremière op27 april 1867
Wereldpremière teThéàtre Lyrique, Parijs
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Akte 1 Ouverture proloog:

Een kort refrein vormt het toneel van de rivaliserende families in Verona.

Een gemaskerd bal in het paleis van de Capulets

Tybalt praat met Pâris over Juliette, die met haar vader verschijnt. Roméo, Mercutio, Benvolio en hun vrienden komen vermomd binnen en Mercutio zingt een ballade over Queen Mab, waarna Juliette een vrolijk walslied zingt. De eerste ontmoeting tussen Roméo en Juliette vindt plaats en ze worden verliefd. Maar Tybalt verschijnt opnieuw en vermoedt dat de haastig opnieuw gemaskerde Roméo zijn rivaal is. Terwijl Tybalt onmiddellijk wraak wil, beveelt Capulet dat de bal doorgaat.

2e bedrijf De tuin van de Capulets

Nadat Roméo's pagina Stephano zijn meester heeft geholpen toegang te krijgen, onthult hij de twee jonge geliefden die hun geloften van liefde uitwisselen.

Akte 3

Persillustratie van Act 3, scene 2, zoals opgevoerd in de originele productie Scène 1: Laurents cel

Roméo en Juliette gaan samen met Gertrude naar de cel en de bruiloft vindt plaats. Laurent hoopt dat er zo een verzoening tussen de huizen van de Montagus en de Capulets kan plaatsvinden.

Scène 2: een straat in de buurt van het paleis van Capulet

Stephano zingt om de bewoners de straat op te lokken. Gregoire en Stephano schermutselen als mannen uit elke familie verschijnen. Het duel is eerst tussen Tybalt en Mercutio, die dood neervalt, en vervolgens tussen Roméo, vastbesloten om zijn kameraad te wreken, en Tybalt. Tybalt wordt gedood door Roméo, die wordt verbannen door de hertog.

4e bedrijf Julia's kamer bij zonsopgang

Roméo en Juliette zijn samen en na een lang duet vertrekt Roméo naar ballingschap. Juliette's vader komt haar herinneren aan Tybalts laatste wens dat Juliette met graaf Pâris trouwt. De monnik geeft Juliette een tocht die haar zal doen slapen, zodat het lijkt alsof ze dood is, en nadat ze in het familiegraf is gelegd, is het de bedoeling dat Roméo haar wakker zal maken en haar zal meenemen. [Op dit punt werd een balletscène in de grote zaal van het paleis ingevoegd.]

5e bedrijf Juliet's tombe

Roméo breekt de tombe binnen nadat hij vergif heeft ingenomen omdat hij gelooft dat Juliette dood is. Als ze ontwaakt uit het drankje van de monnik, wordt het laatste duet van de geliefden gehoord voordat het gif op Roméo inwerkt. Terwijl haar bruidegom verzwakt, steekt Juliette zichzelf neer, om in de dood verenigd te worden met haar minnaar.

Verdere informatie

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Roméo et Juliette '