Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png

NaamSemper Oper Dresden
Opgericht1841
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera

Informatie

De Semper Oper te Dresden is een beroemd operahuis dat de naam kreeg van de architect Gottfried Semper en geopend werd in 1841. Het gebouw werd tijdens het bomardement in de laatste dagen van WOII grotendeels verwoest, maar uiteindelijk werd besloten het in zo goed als geheel dezelfde vorm te reconstrueren en het kon in 1985 opnieuw in gebruik worden genomen. Het gebouw wordt algemeen gezien als architectonisch een van de mooiste operahuizen in Europa.

Aan het gebouw zijn een groot operagezelschap, de Semperoper, het Semperoper Ballett en de Sächsische Staatskapelle Dresden verbonden. Vele beroemde dirigenten zijn verbonden geweest aan de Semperoper, waaronder de Nederlandse dirigenten Hans Vonk en Bernard Haitink.

Zie verder wikipedia in het Duits en de actuele informatie met betrekking tot de ensembles op de website van de Semperoper in het Engels.

Voorstellingen

Een chronologisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent, al of niet in samenwerking met andere producenten, in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase

 
Farbe der Begegnung - Stichting Danslab - 1991-04-30
Augenblicke - Stichting Danslab - 1991-04-30
Inneres Kreisen - Stichting Danslab - 1991-04-30
The Grey Area, pas de deux - Semper Oper Dresden - 2006-09-28

en idem het overzicht van de voorstelling onder de naam Staatsoper Dresden

 
Così fan tutte - Staatsopera Dresden - 1988-09-02

Bronnen