Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamStella Fontaine
Volledige naamSaartje Canes
Geboortedatum4 april 1889
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum9 maart 1966
Overlijdensplaats Amsterdam
Beroepcabaretier
DisciplineKleinkunst
TrefwoordenCabaret
Externe databases:
IMDb

Stella Fontaine (1889 - 1966) was een Joods-Nederlandse cabaretière. Zij begon vlak voor de eerste wereldoorlog, aangemoedigd door de humorist Louis Contran, in het Amsterdamse Flora. Zij was voordrachtskunstenares, soubrette en bovenal imitatrice van bekende collega's als Louise Fleuron, Margie Morris, Frans Lamoen en Ceesje Speenhoff.

Enkele imitaties werden ook op zgn. "zingende films" vastgelegd. Zij trad op met repertoire van o.m. Dirk Witte, Alex de Haas, Armand Haagman en vooral Chef van Dijk en maakte tal van grammofoonplaten ("Zusje", "Praat een beetje zachter", "Onder de bomen van het plein", "De verliefde keukenmeid", "Arme Brunettes", het aan haar opgedragen "Handschoentje's brief", etc.).

Door haar vriendin Asta Nielsen werd zij ook in het buitenland geïntroduceerd. Tot april 1949 werkte zij regelmatig, daarna slechts sporadisch. Met Jules Moes en Simon Dickson leidde zij in 1933/34 het Operettegezelschap De Hoofdstad.

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens


Stella Fontaine heeft bijgedragen aan 5 productie(s).

Stella Fontaine heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Stella Fontaine heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Trivia

  • Geboren: Canes, Saartje
  • Gehuwd met Salomon Gazan (Amsterdam, 10-1-1890) op 22-5-1918 te Zaandam.
  • Ouders: Mozes Canes en Heintje Bolle.
  • Haar echtgenoot was Salomon Gazan. Hun dochter Henny huwde met de historicus Dick Blok, en daarmee werd Fontaine de grootmoeder van Dieuwertje Blok, Tessel Blok en Francine Blok.

Bronnen